Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

La fiecare 2 secunde se naște un copil prematur în întreaga lume, conform rapoartelor

La fiecare 2 secunde se naște un copil prematur în întreaga lume, conform rapoartelor

La nivel global, aproximativ un copil din 10 se naște prematur. O sarcină la termen este de aproximativ nouă luni sau 38 de săptămâni. Bebelușii născuți înainte de acest termen sunt considerați prematuri.

Nașterea prematură este o problemă importantă de sănătate globală. Aceasta poate provoca consecințe grave pe termen scurt, cum ar fi probleme respiratorii și cardiace. Pe termen lung, bebelușii născuți prematur se pot confrunta cu deficiențe motorii, neurosenzoriale, cognitive și comportamentale.

În 2012 s-a lansat Born Too Soon: The Global Action Report on Preterm Birth, raportul care reprezintă o acțiune globală pentru a atenua problemele nașterii premature.

De atunci, multe țări au adoptat planuri și rezoluții privind sănătatea nou-născutului. Ghidurile globale includ acum intervenții care salvează vieți, cum ar fi utilizarea corticosteroizilor prenatali și îngrijirea mamei.

În ciuda acestor intervenții, în ultimul deceniu nu s-a înregistrat nicio schimbare măsurabilă a ratelor globale de naștere prematură în nicio regiune a lumii. De exemplu, în 2010, în sudul Asiei, 13,3% dintre bebeluși s-au născut prematur. În Africa sub-sahariană, 10,1% dintre bebeluși atât în 2010, cât și în 2020 au fost născuți prematur.

Cel mai recent raport arată că progresul general în îmbunătățirea bunăstării bebelușilor născuți prematur și a familiilor acestora nu a mers suficient de repede sau suficient de departe. Adesea, locul în care se nasc copiii dictează dacă aceștia vor supraviețui. Inegalitățile legate de rasă, etnie, statutul socioeconomic și educațional și accesul la servicii medicale de calitate determină probabilitatea decesului și a dizabilității. De exemplu, unul din 10 copii născuți înainte de 28 de săptămâni sau șapte luni supraviețuiește în țările cu venituri mici. În țările cu venituri mari, peste 9 din 10 dintre acești copii supraviețuiesc.

Strategiile de reducere a nașterii premature includ: îngrijire înainte de concepție, cum ar fi accesul la planificarea familială; programe de sănătate sexuală care vizează prevenirea și tratamentul infecțiilor înainte și în timpul sarcinii; și evaluarea și tratamentul stării nutriționale scăzute înainte de concepție.

Sursa: suntmamica.ro
 

Share:

Articole recomandate