Cum să calculezi greutatea normală a copilului

Cum să calculezi greutatea normală a copilului

Te întrebi dacă copilul tău este prea slab, supraponderal sau normal? Unul îți zice că copilul tău mănâncă prea mult iar altul că prea puțin? Află cum poți calcula greutatea normală a copilului tău:

Operația este simplă: înmulțește 2 cu câți ani are copilul și adaugă 8. De exemplu: 2 x 4 ani + 8 = 16. În rezultat, greutatatea standard la vârsta respectivă ar trebui să fie de 16 kg. Această cifră însă nu este bătută în cuie, greutatea fiind normală în cazul în care oscilează în jurul acestei cifre. Să nu uităm, de asemea, că evoluţia ponderală a fiecărui copil este strict individuală, depinzând de o serie de factori, precum cei genetic, hormonali, de sex, de mediu sau chiar greutatea la naştere.

! Copilul este considerat slab atunci când are o greutate cu 10-15% mai mică decât valoarea medie calculată pentru vârsta şi înălţimea sa. Aşadar, dacă la vârsta de 5 ani copilul tău are o greutate mai mică de 15,3 kg, ar fi cazul să faci nişte investigaţii. De obicei, scăderea sau stagnarea luării în greutate la copii are mai multe cauze, care se pot combina, fiind extrem de greu de depistat.

! În cazul copiilor vorbim de supraponderabilitate atunci când greutatea sa depăşeşte cu 15 – 20% valoarea medie calculată pentru varsta şi înălţimea sa. Cauzele pot fi:  alimentația necorespunzătoare, excesivă, bogată în grăsimi, dulciuri şi consumul de băuturi carbogazoase îndulcite cu zahăr la care se adaugă lipsa de activitate fizică şi rareori o tulburare a sistemului nervos sau endocrin. 

Vedeți mai jos și un tabel după care vă puteți orienta aproximativ.

Citește și:

Greutatea și înălțimea copiilor: tabel de dezvoltare (0-8 ani)

Foto: momjunction.com

Adaugă comentariu

Închide