Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Iată de ce copiii au nevoie de reguli

Iată de ce copiii au nevoie de reguli

Un copil cuminte este o sintagmă subiectivă, de aceea are înțelesuri diferite pentru fiecare părinte în parte. Un copil trebuie ajutat să se simtă independent, lăsat să descopere și să afle cât mai multe lucruri. Însă sunt necesare și anumite limite, să le zicem reguli, pentru a proteja copilul de eventuale pericole.

Copiii au nevoie de reguli, însă nu de restricții la tot pasul

Regulile au fost create pentru a ajuta la o bună integrare în societate, dar și pentru a avea o viață armonioasă cu prietenii și familia. Regulile impun niște limite care de cele mai multe ori sunt necesare copiilor. Mai multe studii au arătat că micuții cer și ei anumite reguli. Deși nu știu asta, ei își doresc reguli. Potrivit specialiștilor, regulile îi ajută pe copii să prospere, dacă sunt aplicate în mod constant. Îi ajută să fie responsabili și să devină adulți cu spirit civic.

Regulile sunt simple si trebuie aplicate odată cu vârsta. De exemplu, îi poți explica încă de mic că hainele murdare trebuie puse la coșul de rufe, dar nu lăsate prin casă. De asemenea, le putem spune celor mici că trebuie să fie respectuoși cu cei din jurul lor și să aibă un comportament civilizat. Chiar dacă par banalități, aceste reguli minore ajută la dezvoltarea copiilor.

Regulile țin copiii în siguranță

Cel mai important efect al regulilor este acela de a-i ține în siguranță pe cei mici. Regulile nu trebuie impuse cu agresivitate. Orice părinte trebuie să-și învețe copilul să valorifice viața și să conștientizeze pericolul. De exemplu, un copil trebuie să știe că atunci când trece strada neapărat se asigură că nu vine niciun automobil din ambele sensuri.

De asemenea, regulile îi ajuta pe copii să fie grijulii, altruiști și să învețe limitele sociale. Să pună accent pe lucrurile pe care le prețuim ca familie, dar și ca o comunitate.

Regulile trebuie induse pe ton pozitiv

Regulile nu trebuie impuse și nici nu trebuie să aibă un ton restrictiv. Acestea trebuie induse pe un ton pozitiv. Orice regulă trebuie să nu conțină cuvântul „nu”. De exemplu, „nu lovi” este total diferit de „ține-ți mâinile acasă”. Este nevoie de puțină practică, dar există numeroase modalități pozitive de a face niște reguli de care copiii să țină cont.

Mare atenție la restricțiile pe care le impuneți copilului. Un copil prea cuminte, care ascultă întotdeauna de părinți și nu ia nicio decizie fără acordul acestora poate ajunge un adult frustrat, incapabil să se adapteze la o viață independentă.

 

Informații: copilul.ro

Share:

Articole recomandate