Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Înotul la copii. Ar trebui să ducem copilul la bazin și iarna?

Înotul la copii. Ar trebui să ducem copilul la bazin și iarna?

Știm că înotul este extrem de benefic pentru dezvoltarea copilului, dar, odată cu scăderea temperaturilor, ne temem ca nu cumva acest sport să fie mai degrabă dăunător, slăbind sistemul imunitar al copilului și provocând răceli sau alte probleme de sănătate. Ei bine, răspunsul este tocmai contrar acestor credințe: da, este bine să ducem copilul la bazin și iarna. Iată de ce:

Înotul la copii. Înotul întărește sistemul imunitar:

Mulți părinți sunt îngrijorați că expunerea micuților lor apă le poate crește riscul de se îmbolnăvi de gripă și de răceală. Dar, din fericire, studiile arată că înotul este extrem de benefic în timpul iernii pentru sistemul imunitar și pentru bunăstarea generală; copiii care continuă să înoate pe tot parcursul anului sunt, de fapt, mai puțin predispuși la boli, în comparație cu copiii care sunt prea protejați în confortul casei.
În timp ce gripa și răceala apar mai frecvent în timpul iernii, cercetările arată că apariția lor nu are nicio legătură cu expunerea la apă (în interior) sau la frig, cu părul ud (cum am tinde să credem).
Gripa și răceala sunt viruși care, adesea, sunt răspândiți de oamenii, în locuri închise.
Înotul pe timpul iernii poate îmbunătăți sistemul imunitar al copiilor, menținându-i în formă și activi, ceea ce, în timp, le reduce riscul de a răci, ajutând la creșterea rezistenței la stres și la boli.

Înotul la copii. Înotul pe parcursul întregului an ne ajută copilul să fie mai fit și mai sănătos

Înotul este un sport care solicită aproape toți mușchii, ceea ce înseamnă că aduce extrem de multe beneficii fizice, dar și mentale. Ca în cazul oricărui sport, în urma practicării se liberează endorfine, hormoni care ajută copilul să fie mai fericit. Mai mult, este bine ca din copilărie să se transmită dragostea pentru activitățile fizice, astfel încât sportul să devină un stil de viață. Când ai hobby-uri, nu prea mai timp pentru alte... distracții periculoase.

Înotul la copii. Înotul ajută la dezvoltarea cerebrală

S-a descoperit că înotul crește fluxul de sânge către creier, ceea ce înseamnă că îi aduce mai mult oxigen. Iar mai mult oxigen înseamnă îmbunătățirea memoriei și a funcției cognitive. Înotul este vital pentru dezvoltarea performanței academice, precum și pentru coordonare, abilități motrice, echilibru și concentrare. Din păcate, evitarea practicării înotului în timpul iernii poate opri minunatele progrese cognitive pe care copiii le-au făcut datorită lecțiilor de înot!

Înotul la copii. Înotul reprezintă un bun prilej de a-ți scoate copilul din casă

Vara este frumos afară: ne plimbăm cu bicicleta, mergem în parc, în diverse locuri de joacă... Iarna ce facem, dacă nu doar este frig, ci și plouă sau bate vântul? Nu putem sta numai în casă, în fața ecranelor sau a cărților (în cazurile fericite). Ceea ce înseamnă că mersul la înot este o alternativă bună de consumat energie – pentru un somn plăcut și o bună dispoziție.

Înotul la copii. Înotul te învață ce este consecvența

De fapt, ca în cazul oricărui sport, practicarea acestuia pentru lungi perioade de timp învață copilul ce este consecvența, perseverența. În viață, este important să nu renunți la primul impas.

Share:

Articole recomandate