Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Jocurile copiilor cu arme: pro și contra

Jocurile copiilor cu arme: pro și contra

„Mămico, cumpără-mi, te rog, o sabie!”, „Tată, ia-mi, te rog, un pistol!” – sunt rugămințile multor copii atunci când, la piață sau magazin, ajung la compartimentul jucăriilor. Câți părinți cedează unor astfel de rugăminți? Cât de inofensive sunt aceste jucării și cum îi influențează pe cei mici?

Jocurile „de-a războiul” de cândva nu-i puneau în gardă pe părinți. Aceștia nu se temeau că vor avea copii răi, agresivi, și nici că își vor scoate ochii unul altora cu bețe. Astăzi, unii copii au colecții întregi de pistoale și alte tipuri de arme-jucării, alții se laudă cu numeroasele săbii (din lemn, metal sau plastic). Sunt însă părinți care susțin că pentru nimic în lume nu le-ar cumpăra copiilor o sabie, „ca să nu-și scoată ochii”, iar pistolul să nu-i facă agresivi.

Iată doar câteva opinii „pro” și „contra” la acest subiect:

 

Argumente PRO:

Lupta, înfruntarea și apărarea propriilor interese, inclusiv cu ajutorul armei, constituie una dintre cele mai vechi tematici ale jocurilor pentru copii. Așa se jucau strămoșii, părinții noștri și chiar noi înșine.

Astfel de jocuri sunt necesare pentru educația băieților și formarea abilităților de apărător.

Mai devreme sau mai târziu, copilul tău va vedea asemenea jucării la copiii prietenilor sau vecinilor și va dori să le aibă și să se joace și el.

Jocurile „de-a războiul” dezvoltă gândirea strategică, răbdarea, curajul și rezistența.

Cu o astfel de armă în mână, copilul se simte mult mai sigur și mai puternic și, câte puțin, își poate însuși aceste calități.

Asemenea jocuri contribuie la eliminarea surplusului de energie negativă și la scăderea agresivității.

Cu cât mai mult va fi accentuat refuzul de a-i cumpăra copilului o sabie, cu atât aceasta va fi mai râvnită.

 

Argumente CONTRA:

Orice armă și joc „de-a războiul” se asociază cu violența, suferința și omorul. Jucăriile care imit o armă sunt create pentru jocuri care imită omorul.

Aceste jocuri îi dezvoltă copilului cruzimea și îi scad valoarea unei vieți omenești, învățându-l să nu țină cont de regulile vieții.

Acestea nu scad, ci dimpotrivă, provoacă și intensifică agresivitatea. Este posibil un efect scurt și benefic de eliminare a energiei negative, dar, în ansamblu, această energie crește și va căuta căi de ieșire.

Jucăria îl „conduce” pe copil, indicându-i ce joc să aleagă. Arma nu presupune jocuri pacifiste.

Asemenea jocuri nu sunt inofensive, sunt posibile traume.

Totodată, în timpul acestor jocuri sunt posibile conflicte și certuri între copii.

 

Informații: stranamam.ru

Foto: totuldespremame.ro

Share:

Articole recomandate