Cum să supraviețuiești unui zbor lung cu un copil mic. 7 sfaturi care fac diferența
- 2024-07-02
- 358
Prima oară cu copilul mic în avion spre destinația de vacanță? Ia aminte la câteva amănunte care te vor ajuta când planifici călătoria cu avionul.
Cu cozi lungi la îmbarcare, scaune înghesuite, spații mici și zone de așteptare aglomerate – zborul nu este cea mai plăcută experiență. Iar când adaugi în această ecuație un copil mic și un zbor lung, vorbim deja de ecuații cu două necunoscute care sunt greu de rezolvat la fața locului fără o pregătire temeinică. Așadar, care sunt acele „amănunte” care îți pot salva liniștea (a ta și a copilului) într-un zbor lung cu copilul mic?
Zborurile lungi cu un copil mic nu trebuie să fie un coșmar, însă, ca să eviți epuizarea încă înainte de a începe vacanța propriu-zisă, trebuie să începi antrenamentul din timp. Și să ții cont de câteva amănunte care contează.
Pregătirea psihică – reducerea așteptărilor
Nu râde, e nevoie de așa ceva pentru a te pregăti psihic cu ceea ce urmează. Pentru că marile speranțe – că vor sta în scaun liniștiți ori vor privi pe geam entuziasmați până când vor cădea în somn de oboseală – sunt mituri. Acceptă că cei mici nu se vor comporta ca niște adulți, că va trebui să citești aceeași cărticică iar și iar, că vei face ture dese printre scaune, că-ți vei cere scuze celorlalți călători uneori și că vei schimba multe scutece într-o baie mică. Și mai e posibil ca la coborâre hainele pe care le porți să aibă diverse. Spune-ți: „E normal așa. E perfect normal.” Repetă!
Amintește-ți că zborurile, chiar și cele lungi, au o durată definită. Și urcă-te în avion cu gândul că „mai sunt doar 5 ore până la aterizare”. Un alt gând pentru care vei mulțumi este următorul: oricât de rău sau bine se va simți copilul de-a lungul călătoriei, se va termina la un moment dat! Spune-ți: „E normal așa. E perfect normal.” Repetă!
Zborul – 7 sfaturi care fac diferența
Un zbor lung cu un copil mic trebuie pregătit din timp și sunt câteva detalii de care, dacă ții cont, călătoria ar putea decurge lin.
1. Fiecare cu scaunul lui!
Un copil mai mic de 2 ani nu are nevoie de loc în avion, ar putea zbura în brațele unuia dintre părinți. Convenabil la bani, însă este mai confortabil dacă fiecare membru al familiei are propriul loc. Cu o aeronavă plină, un scaun, chiar dacă e la clasa economică, reprezintă un spațiu prețios pentru o familie cu copii mici.
2. Alegeți zboruri directe ori de câte ori este posibil
Ideea de a-ți întinde picioarele după câteva ore bune de zbor ar putea fi bună, dacă n-ar fi proastă. Rareori funcționează acest lucru în practică. În zborurile lungi, cu escală, există riscul să pierdeți legăturile – nu uita, fugiți între zboruri cu un cărucior cu copil sau cu un copil în brațe și cu gentoiul cu accesorii de bebeluș. Programați legături cu timp suficient între primul și următorul zbor pentru a compensa orice întârziere a primului zbor și pentru a ajunge la poarte de îmbarcare în timp util.
Dar țineți minte: escalele nu fac decât să prelungească drumul până la destinație, ceea ce îl va face pe cel mic să fie și mai irascibil.
3. Dacă tot e un zbor lung, să fie pe timp de noapte
Dacă zburați pe distanțe lungi noaptea, este foarte posibil ca micuțul să doarmă câteva ore bune, iar voi, părinții, să beneficiați de liniște. Și nu doar asta, dar rezolvați și problema diferențelor de fus orar, astfel că atunci când ajungeți puteți să vă bucurați din plin de vacanță fără recuperări de somn.
Dacă nu zburați pe timpul nopții, luați în considerare la sosire să aveți în apropierea hotelului un parc sau un loc de joacă unde puteți ține copiii până la ora locală de culcare. Adaptarea la diferențele de fus orar se fac treptat, decalând puțin câte puțin ora de culcare obișnuită.
4. Luați cu voi în avion lucruri ajutătoare
Împachetați scutece, șervețele, sticle, gustări, jucării și cărți – orice credeți că ați putea avea nevoie la bord. Umpleți un rucsac robust sau o geantă mare, precum sunt cele de înfășat. Supraestimați ceea ce credeți că veți avea nevoie pentru zbor, deoarece este mai bine să aveți mai mult decât să rămâneți fără. Împachetați un schimb de haine pentru copil și cel puțin un tricou de rezervă pentru voi, părinții. Nu uitați de cărucior! Luați în considerarea folosirea unui cărucior mai mic, pliabil, cu care puteți ajunge până la avion.
5. Folosiți hamuri dacă aveți mai mult de un copil pe picioarele lui
Deosebit de utile, acele hamuri (adică lese) pentru copii previn dispariția ștrengarilor pe ușile cu senzori de deschidere ale aeroporturilor. În lumea producătorilor de bagaje există niște trollere speciale, prevăzute cu funcție de scaun, în care poți pune copilul, doar că aici e vorba de un copil ceva mai mare. Pentru copiii mai mici, există troller cu suport tip scaun pentru copii, extrem de util mai ales pentru părinții care călătoresc singuri cu un copil mic.
6. Alegeți haine fără nasturi, fermoare și încălțăminte fără șireturi pentru copii
Indiferent dacă schimbați clima sau pur și simplu aveți de-a face cu căldură și/sau aer condiționat în timpul zborului, ar trebui să fiți pregătiți pentru schimbarea drastică a temperaturilor când călătoriți cu un copil mic. Îmbrăcați-l în straturi, ușor de scos când temperaturile cresc sau de repus, când se face frig. Evitați hainele și încălțămintea care se îmbracă greu ca să nu aveți parte de „incidente” neplăcute până ajungeți la baie.
7. Luați cu voi o jucărie nouă la fiecare zbor
Copiilor mici le plac surprizele. Copiilor mici le plac jucăriile. Copiilor mici le place să despacheteze lucruri pentru a afla care este surpriza. O jucărie nou nu e doar o jucărie; ea aduce fiorul noului, al descoperirii și atrage atenția copilului. Și, uite așa, ați mai bifat o oră, două.
Ce ar trebui să conțină geanta de cală a unui copil mic
Când călătorești cu un copil mic, o geanta de mână este indispensabilă. Acolo vei găsi întotdeauna, la îndemână, tot ce ai nevoie pentru liniștirea copilului. Iată o listă cu ce ar trebui să ai în vedere pentru acest bagaj:
- Șervețele umede, dezinfectante, scutece de unică folosință/chiloței. Se recomandă să puneți câte un scutec pe oră. Pentru copiii care au început să facă la oliță de puțin timp sunt indicate scutecele prevăzute cu elastic, pentru a preveni incidentele neplăcute.
- Obiecte care îi asigură liniștirea. Poate fi o suzetă, o păturică, o jucărie de pluș. Dacă e vorba de o suzetă, asigurați-vă că veți lua și de rezervă în cazul în care aceasta ajunge pe culoar, printre scaune.
- Obiecte cu care se poate juca. Cărți de colorat și creioane, cărți cu ilustrații, benzi desenate, orice știi că îl distrează. Adaugă o surpriză și aici, introducând un set de autocolante viu colorate care pot fi lipite pe brațe sau în cartea de colorat.
- Dispozitive electronice. Dacă vorbim de un zbor lung, luați în considerare să renunțați la regula cea mai importantă a parentingului: fără telefon/tabletă. O călătorie lungă cu avionul prescrie automat această regulă. Asigură-te că sunt încărcate pentru drum. Verifică să nu plecați fără căști. Veți putea păstra liniștea în jur, chiar dacă copilul vrea să se uite la desene animate.
- Pungi de plastic. Haine ude, un scutec murdar sau doar pentru gunoi, pungile de plastic devin importante într-o astfel de situație exact atunci când lipsesc…
- Gustări. Puneți în geanta de cabină câteva gustări sănătoase care să nu facă mizerie. Un copil flămând e un copil plângăcios. Covrigeii, biscuiții, brânza și batoanele de granola sunt opțiuni bune. Pentru bebeluși, consultați situl companiei cu care zburați. Fiecare companie are propriile reguli pentru mâncare preparată
3 lucruri importante pe care nu ți le spune nimeni
- Oricât te-ai pregăti tu pentru un zbor lung, trebuie să știi că bebelușul se poate speria de zgomotele mari pe care le face avionul, atât la îmbarcare, cât și în timpul zborului.
- Dacă a suferit recent de o infecție a urechii sau o răceală, va trebui să întrebi medicul pediatru înainte de a pleca. Schimbarea presiunii aerului din cabină poate provoca dureri copilului. După trecerea prin securitate, aprovizionați-vă cu suficientă apă ca să rămână și pentru aterizare, care este adesea cel mai deranjant moment când vine vorba de presiunea resimțită în urechi. Oferiți-le copiilor ceva de băut imediat după decolare și în ultimele 30 până la 45 de minute de zbor, când avionul se pregătește de aterizare. Înghițirea ajută la schimbările de presiune și oferă un beneficiu suplimentar de hidratare. Sugarii pot fi puși la sân la decolare și la aterizare pentru ameliorarea durerii provocate de presiune.
- Planificați toată vacanța, dar nu uitați că flexibilitatea este esențială! Țineți cu dinții de orarul de somn și de cel de masă al copiilor mici, dar bucurați-vă de puțină liniște dacă adoarme în cărucior, în timpul unei plimbări pe lângă plajă.