Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

De ce e important pentru copil să se joace și de unul singur. Cum îl ajuți să facă asta cu plăcere

De ce e important pentru copil să se joace și de unul singur. Cum îl ajuți să facă asta cu plăcere

Jocul independent îl învață pe copil multe lecții valoroase, pe care le va purta cu el de-a lungul vieții. În timpul acestui tip de joc, copilului nu-i spune nimeni ce, cum și cu ce să se joace, iar acest lucru îi dezvoltă încrederea în sine, creativitatea și abilitatea de a lua decizii. De asemenea, timpul de joacă fără parteneri îi ajută pe cei mici să devină persoane complete, care se simt confortabil într-o varietate de situații, inclusiv atunci când sunt singuri.

Când copilul se joacă singur, pe lângă toate beneficiile aduse dezvoltării sale emoționale, le oferă părinților un moment de respiro, rolul lor fiind doar de a-l supraveghea (atunci când e vorba de un copil mic). Mai mult, joaca e o alternativă foarte bună la expunerea la ecrane. În plus, există dovezi că supraîncărcarea copiilor cu activități – opusul jocului independent – poate pune prea multă presiune asupra lor, afectâdu-le fericirea și sănătatea.

Primele jocuri independente

Pentru a încuraja interesul copilului pentru jocul independent, stabilește clipe de „timp singur” în fiecare zi, astfel încât să se obișnuiască cu ideea. Pune copilul în zonă sigură și oferă-i câteva dintre jucăriile sau cărțile sale preferate. Începe prin a te juca sau citi împreună cu cel mic și, odată ce simți că este implicat într-o activitate, îndepărtează-te ușor.

Bebelușii sub 1 ani nu pot fi lăsați complet singuri, așa că stai la câțiva metri distanță și spune-i cuvinte de încurajare la fiecare câteva minute, care îi vor oferi un sentiment de siguranță. Pe măsură ce crește, te poți retrage în cealaltă parte a camerei, apoi în una alăturată, cu ușa deschisă. Rămâi întotdeauna în preajmă, pentru a putea arunca din când în când o privire la jocul independent al copilului. Așa se va simți mereu în siguranță!

Ce se întâmplă dacă cel mic încetează să se mai joace imediat de pleci?

Poți încerca acest lucru: joacă-te cu el câteva secunde, apoi pleacă pentru câteva secunde. Întoarce-te la joc. Menține acest tipar câteva zile, astfel încât copilul să înțeleagă că atunci când pleci, te și întorci. În cele din urmă, va deveni mai interesat de joacă și jucării decât de plecările și revenirile tale.

Beneficiile jocului independent

Învață auto-divertismentul

Copiii care se joacă singuri învață și să se distreze singuri. Ei nu se bazează pe alții pentru fericirea și distracția lor. Pe măsură ce cresc și conștientizează că nu vor avea pe cineva în preajmă în fiecare clipă a vieții, devin persoane mai încrezătoare și mulțumite de sine.

Stimulează imaginația

E posibil să simți deja că are imaginație, dar situația se va îmbunătăți semnificativ când va descoperi că e capabil să-și creeze singur scenarii și situații de joc. Tot acest exercițiu ludic are meritul de a-i dezvolta atât gândirea, cât și creativitatea.

Dezvoltă independența socială

Jocul de unul singur dezvoltă un sentiment puternic de independență. Nu va fi în preajma unei alte persoane sau a unui grup de oameni în orice moment, iar această independență socială îl va ajuta să se simtă confortabil chiar și atunci când nu are companie.

Atenție, însă, acest tip de joc nu îl va face pe copil să se ferească de ceilalți, ci pur și simplu să fie autonom.

Încurajează calmul

Joaca în preajma altor copii și interacțiunea cu ei sunt stimulenți puternici, care îi energizează pe cei mici. Joaca independentă, în schimb, îi va aduce un sentiment de calm și o stare de spirit pe care este important să o experimenteze încă de mic. Liniștea interioară este esențială la orice vârstă.

Învață auto-liniștirea (reglarea sentimentelor)

Copiii vor să știe că suntem alături de ei atunci când au nevoie de noi, dar, împrietenindu-se cu jocul independent, vor învăța și să se autocalmeze. Ei știu că pot conta pe părinți mereu, dar învață și cum să privească în interior pentru a-și rezolva problemele. În felul acesta, își și înțeleg mai bine propriile stări și emoții.

Oferă securitate când este singur

Oricât de mult ți-ai dori, nu poți interacționa cu copiii tăi 24 de ore din 24. Ai treburi de făcut și mâncare de pus pe masă, nu?! Când cei mici știu să se joace singuri, nu se bazează atât de mult pe tine pentru a fi „directorul lor de divertisment”. De asemenea, își dau seama că nu îi ignori dacă nu te joci cu ei.

Pregătește copiii pentru școală

Pentru preșcolari, părinții sunt partenerii de joacă numărul unu. Pe măsură ce te îndepărtezi și le arăți cum să joace singuri, ei înțeleg că nu vei fi întotdeauna fizic alături de ei. Joaca de unul singur pregătește copilul pentru școală și îl ajută să nu se simtă abandonat, învățând din timp să se simtă confortabil și în siguranță fără mama sau tata alături.

Clipe libere pentru părinți

Un alt avantaj atunci când copilul se joacă de unul singur este acela al timpului de respiro pentru părinți. Până la urmă, este important și pentru el să vadă că părinții au nevoie de un timp al lor și că, la rândul lor, se simt bine fără să depindă de alții. Când un părinte își dedică timpul unei pasiuni, copilul înțelege că e important să te ocupi de lucrurile și activitățile pe care le iubești.

Cum să-ți încurajezi copilul să se joace independent

Unii copii îmbrățișează jocul independent destul de repede, dar alții rezistă ideii și vor avea nevoie de puțin mai multă stimulare. Iată câteva modalități prin care poți încuraja copilul să se joace singur:

• Pregătește un cadru adecvat: înainte de a-ți încuraja copilul să se joace singur, asigură-te că ai câteva opțiuni pentru el. De exemplu, poți amenaja o zonă cu cuburi, puzzle, un mic loc de joacă sau o măsuță cu ustensile de pictat. Este important să îi oferi opțiuni, iar el să aleagă ce i se potrivește cel mai bine în acel moment.

• Ferește-te să-i interzici să părăsească încăperea: copiii vor să fie în preajma oamenilor pe care îi iubesc, așa că nu-i trimite în altă încăpere, pentru că vor simți mai degrabă că sunt pedepsiți. Ca să perceapa joaca independentă drept o oportunitate de distracție, permite copilului să se joace în apropierea ta, până simte singur că e ok să fie în altă încăpere.

• Fii un bun exemplu: dacă vrei ca micuțul tău să învețe să se joace independent, lasă-l să te vadă că faci lucruri singur/ singură. Fie că mergi la o cafenea să citești, fie că petreci o oră exersând hobby-ul tău preferat, copiii vor imita comportamentele pe care le văd. Deci, dacă vrei ca ei să fie independenți și să aibă încredere să facă lucrurile pe cont propriu, trebuie să faci același lucru.

Jocul independent în funcție de vârstă

Înainte de a începe acest demers, trebuie să iei în considerare câteva lucruri. În primul rând, vârsta copilului și stadiul de dezvoltare. Cu cât copilul tău devine mai mare, cu atât mai mult se va putea juca singur.

Iată un ghid pentru timpul de joacă independent în funcție de vârstă:

Vârsta copilului

Cât timp se poate juca singur

6 luni

5 minute

12 luni

15 minute

18 luni

20 de minute

2 ani

30 de minute

Temperamentul copilului este un alt factor important atunci când iei în considerare timpul de joacă independent. Un copil cu temperamentul calm poate fi mai dispus să experimenteze jocul independent la o vârstă mai mică decât unul plin de energie.

Nu te simți vinovat/ă pentru jocul independent al copilului

Uneori, nu copilul este cel care refuză la jocul solitar, ci părinții săi. Astfel, unele mame sau unii tați, dacă nu își angajează copilul într-o activitate stimulativă în fiecare secundă, cred că fac ceva greșit și se simt vinovați.

Deși nimeni nu va contesta vreodată importanța timpului de calitate pentru părinți și copii, acest lucru nu ar trebui dus la extrem. Știm că poate fi greu să-ți vezi copilul jucându-se singur, dar reamintește-ți că este o experiență de învățare necesară și pozitivă pentru el. De asemenea, nu uita că timpul pe care îl petreci cu cel mic nu trebuie să fie niciodată redus! Echilibrul este cheia succesului!

Share:

Articole recomandate