Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Psiholog: 10 greșeli ale mamei care duc la relații toxice cu propriul fiu

Psiholog: 10 greșeli ale mamei care duc la relații toxice cu propriul fiu

Relația mamă-fiu este o relație emoțională care evoluează în timp, fiind atât specială, cât și complicată. Mama, prin legătura puternică pe care o dezvoltă cu fiul ei de la naștere, îl poate influența puternic pentru restul vieții. Copiii de azi sunt adulții de mâine, prin urmare o relație cu copilul este supusă schimbărilor de dinamică și statut periodic.

Ce înseamnă relații toxice dintre mamă și fiu

O relație toxică se caracterizează prin lipsa asertivității în comunicare, manifestare exagerată a afectivității, dependeță/codependență, emoții de furie și teamă, constrângere și manipulare, lipsă de încredere, limite și respect.

Astfel de încălcări degenerează în toxicitate, afectând atât relația dintre mamă și fiu, relația acestuia cu propria persoană, cât și relațiile lui viitoare.

Cum îți dai seama că relația cu fiul tău adult nu este cea corectă

Semne de întrebare apar atunci când observi că ai o comunicare puerilă în care păstrezi tonul și rolurile avute din copilăria băiatului, cu alintările și gesturile de atunci.

Similar, dacă îți asumi responsabilități în locul fiului tău, din dorința de a-l ajuta, de teama de a nu greși sau să nu sufere, înseamnă că relația dintre voi este nepotrivită.

Dacă se întâmplă să îi trimiți mesaje și să îi dai multe telefoane zilnic, înseamnă că tu practic nu concepi viața altfel. Nu îi acorzi spațiu și nici intimitate, devii reactivă dacă nu primești răspunsuri prompt și încerci astfel să păstrezi intact cordonul ombilical.

Ți se pare normal ca tu să fi cea care aprobă/dezaprobă deciziile fiului tău? Dacă nu te ascultă tu reacționezi cu nervi și agresivitate sau te simți rănită? Astfel de trăiri conturează relații toxice dintre mamă și fiu.

Dacă îți susții financiar constant fiul, deși el este apt de muncă, fără să îl încurajezi în direcția asumării responsabilității unei slujbe, a unor economii, etc., încurajezi dependența lui de tine și, chiar dacă te plângi uneori de comportament, acesta este beneficiul tău ascuns.

Cum reacționează fiul la comportamentele nesănătoase ale mamei

Indiferent de vârstă, fiul se poate simți responsabil de starea psiho-emoțională a mamei. De aceea îi este teamă să nu te dezamăgească în tot ce face.

Îi este foarte greu să ia decizii pe cont proriu. Stima lui de sine este dependentă de aprobarea/dezaprobarea ta. Este puternic influențat de orice opinie, părere pe care o tu faci sau de orice mimică pe care tu o ai. Nu poate să își asume responsabilități sau să ducă la bun sfârșit sarcinile alocate, prin forțe proprii.

Cum se ajunge la eticheta „băiatul mamei”

Când vorbim despre această etichetă putem să identificăm câteva tipare comportamentale prin care, relații toxice dintre mamă și fiu dezvoltă rolul de băiat al mamei.

„Băiatul mamei” poate fi băiatul crescut de o mamă care aduce în relația cu fiul ei, propriile traume, neajunsuri, nerealizări din relația cu părinții ei, din viața sa de cuplu sau/și din interacțiunile sociale.

Ea oferă fiului ei tot ce poate – dragoste, susținere, bani, etc., provocându-i acestuia sindromul traumei pozitive. Respectiv, cum ai putea să te distanțezi de mama ta, rănind-o astfel, dacă ea ți-a oferit mai mult decât ai cerut? Mult mai mult…

Acest tip de fiu poate fi educat de o mamă posesivă, care are tendința să își izoleze fiul de restul lumii, din motive diverse. În cazul băieților crescuți de mame singure, dezechilibrate emoțional sau cu soți indisponibili emoțional sau fizic, relația mamă-fiu devine o relație de dependență nesănătoasă, nefirească a fiului față de mama sa, dependență întărită de comportamentul mamei.

În situațiile în care mamele sunt dezechilibrate emoțional, au tendința de a umple vidul emoțional resimțit cu ajutorul propriului copil, în care investesc emoții exagerate, pe care proiectează dorințe nefirești și pe care îl împovărează cu o relație surogat, de parteneriat.

Aceste mame uită de propria feminitate și se identifică social doar prin rolul de mamă. Astfel de relații toxice dintre mamă și fiu au repercusiuni severe asupra autonomiei fiului și relațiilor lui viitoare.

10 greșeli ale mamei care duc la relații toxice cu propriul fiu

  1. Atrage atenția asupra ei, pentru că nu suportă ca altcineva să fie în centrul atenției.
  2. Devine geloasă în raport cu fiul ei în care vede o potențială competiție, fiind incapabilă de empatie și iubire.
  3. Este critică cu fiul ei, fie prin remarci ironice, critici directe sau dezaprobări constante.
  4. Ea „agită apele” în familie, ea își provocă copiii să fie în competiție unul cu celălalt, exagerează și prezintă trunchiat situațiile.
  5. Joacă rol de victimă cu intenția de a manipula, înduioșa, de a obține iubire și atenție.
  6. Nu te lasă să vorbești, nu este interesată de ce ai de spus sau cum te simți. Este greu să relaționezi cu o astfel de mamă, veșnic în control.
  7. Nu poate menține limite sănătoase – fie lipsesc complet, fie le ignoră deliberat și te consideră incapabil să faci anumite activități.
  8. „Te lasă baltă” constant, nu poate face față responsabilităților, grija față de copil i se pare prea mult, prea greu, nu asigură îndrumare, confort și siguranță copilului. Devine dezamăgitoare.
  9. Ea cere alinare de la copilul ei, în loc să o ofere. Rolul părinte-copil este inversat în acest tip de relaționare
  10. Este imprevizilă emoțional, când bine și sigură pe ea, când haotică și/sau depresivă.

Cum poți crește un tânăr autonom și responsabil

În opoziție cu un „băiat al mamei”, iată câteva comportamente care încurajează autonomia și responsabilitatea fiului tău:

  • Cultivă-i independența
  • Încurajează-l să ia decizii singur
  • Dă-i voie să  decidă și să greșească
  • Învață-l să gândească critic, să argumenteze
  • Laudă-l și valorizează-l              
  • Ține cont de opiniile, plăcerile și dorințele lui
  • Respectă-i spațiul personal
  • Dezvoltă-i un set de norme și valori sănătoase de viață
  • Iubește-l și acceptă-l așa cum este

 Comunicarea mamă-fiu trebuie să evolueze împreună cu înaintarea în vârstă a fiului tău. El va fi fiul tău și după ce crește, dar nu va rămâne băiețelul tău veșnic.

Psiholog Meri Pitigoi

Sursa: smartliving.ro

Share:

Articole recomandate