Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Agapedia - creșă în Chișinău cu condiții germane

Agapedia - creșă în Chișinău cu condiții germane

După interminabilele scandaluri legate de grădinițele din capitală (care în ultima perioadă au împânzit mediul online) nu mare ne-a fost mirarea să aflăm că în Chișinău există o creșă altfel decât restul instituțiilor preșcolare. Este vorba despre Agapedia, o creșă destinată copiilor de la 6 luni până la 3 ani care oferă 12 locuri, dintre care șapte cu plată și cinci sociale, creată după standarde europene (mai exact germane) și la care ar dori să își înscrie copilul orice părinte. Ce o face să fie deosebită de restul grădinițelor, aflați din reportajul ce urmează.

Când am mers la Agapedia ne așteptam la tradiționalele coridoare lungi și întunecoase, la mirosul clasic de terci de grădiniță și desigur la multă gălăgie, semn că grădinița este arhiplină. Am găsit în schimb o atmosferă de acasă și cam vreo zece micuți care tocmai se treziseră și își așteptau rândul să fie îmbrăcați, iar în jurul lor roiau trei educatoare. Urmărindu-i, ceva îmi amintea de grădinițele din afară. Nu am văzut jucării scumpe și condiții de hotel de cinci stele, ci am remarcat multă afecțiune și dragoste în raport cu micuții. Copiii, dintre care cel mai mic are doar șase luni, se aflau încă în niște saci speciali de dormit, fără plăpumi și perne, la o temperatură de 19 grade C, iar unei educatoare îi corespund trei - patru micuți.

Margareta Grubleac, coordonatoarea serviciului creșă la Fundația Agapedia, ne-a comunicat că instituția preșcolară a fost creată în 2015 ca urmare a unui proiect german, fiind parte componentă a fundației cu același nume.Timp de zece ani, instituția a fost un centru rezidențial pentru copiii abandonați sau aflați în situație de risc și a activat până la semnarea Acordului de asociere UE – Moldova. Conform stardardelor europene orice copil până la vârsta de trei ani trebuie să fie îngrijit doar într-o familie. Luând în calcul experiența de zece ani de îngrijire a copiilor și fiind în colaborare cu Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului, am decis să transformăm această instituție în creșă, oferind astfel părinților aflați în dificultate șansa de a lăsa pe mâini sigure copilul în timp ce ei sunt ocupați, activând între orele 7.00- 18.00. S-a decis ca creșa să primească micuți începând cu vârsta de șase luni, până la trei ani, și să aibă capacitatea de 12 locuri. Drept exemplu ne-a servit modelul german al instituției preșcolare. Am preluat de la ei multe - de la alimentație, până la îngrijire-educație".

La Agapedia se pune accent pe siguranța și îngrijirea corectă a copilului mic, pe dragoste și atenție. Și nu în ultimul rând creșa este asigurată cu materiale didactice necesare utile și de calitate. Cât privește alimentația, ținând cont de faptul că unii copilași abia încep diversificarea, meniul e diferit. El a fost elaborat de reprezentanții Agapedia în colaborare cu responsabilii de la Centrul de Sănătate Publică și este respectat cu strictețe. Din meniu au fost excluse toate produse nerecomandate pentru această vârstă (ex. boboasele, carnea de porc etc.). Pe parcursul unei zile, copiii au parte de cinci mese: mic dejun 1 (lapte, terci, budincă etc), mic dejun 2 (fructe proaspete de sezon), prânzul, gustarea și cina.

Fiecare copil înscris la creșa Agapedia are propriul dosar, unde este inclusă toată informația - preferințe alimentare, nivel de dezvoltare în raport cu particularitățile de vârstă, starea sănătății etc. La fel și părinții primesc zilnic câte două fișe (prima este un mini raport pentru ziua care a trecut, iar a doua fișă este completată de părinte pentru educatori despre comportamentul copilului acasă). Acest raport îi ajută atât de părinți, cât și pe educatori, să monitorizeze indicii de dezvoltare a copilului și să țină sub control starea generală de sănătate. Adaptarea la creșă este prietenoasă. Părintele are dreptul să frecventeze creșa împreună cu copilul până când despărțirea de părinte se face fără lacrimi. De micuți au grijă zilnic trei educatoare, care pe lângă rutina zilnică: gimnastică, alimentație, plimbări în aer liber, somn, au grijă și de dezvoltarea lor personală.

Apropo, copiii dorm ziua în dependență de vârstă. Cei mai mici - de două ori pe zi, cei mai măricei - o dată. Cât privește dezvoltarea personală, copiii, chiar și cei mai mici, știu culorile, animalele, obiectele ce îi înconjoară, pot să țină creioanele în mână și să coloreze etc. Tot ei au lecții de muzică și dans, literatură și artă etc. În afară de activitățile comune, educatorii mai reușesc să lucreze cu fiecare copil în parte în baza unui plan individual, creat împreună cu părintele. „Unii părinți ne spun că copiii lor, grație creșei Agapedia cunosc mult mai multe lucruri decât semenii care stau acasă cu mama", spune cu mândrie Margareta Grubleac. 

Irina Istratiuc este o mămică al cărei fiu este beneficiarul creșei și completează cele spuse de Margareta Grubleac. „Fiul meu Nikita frecventează această creșă de mai bine de un an de zile. Să spun că sunt mulțumită, înseamnă să nu spun nimic. Aceste doamne sunt adevărați îngeri păzitori pentru copiii de acolo. Mie personal, în calitate de părinte, îmi place totul. Voi începe cu mâncarea care este mereu bine gătită și corespunde vârstei. Când l-am dus la creșă pe fiul meu el nu mânca multe produse, ba mai mult chiar, nu avea încă dinți, respectiv mâncarea lui era mărunțită prin robot. Îmi place faptul că fiecare aliment nou ce urmează a fi introdus în alimentație este discutat în prealabil cu mine. În ceea ce ține de abilități, copilul meu a învățat să mănânce cu lingurița, să meargă la oliță, să bea singur din cană, să adoarmă singur fără a fi legănat. În momentul când am decis să îl dezvăț de scutec, am implicat și angajații creșei și am reușit în cel mai scurt timp. Cât privește dezvoltarea personală, la Agapedia mi s-a creat impresia că copilul învață și se dezvoltă mai repede. Personal sunt mereu surprinsă să văd lucrările fiului meu de un an și nouă luni".

Fiica Svetlanei Demcenco a fost până nu demult beneficiara creșei Agapedia, cert e că ambele își amintesc cu drag de acea perioadă. „În calitate de părinte sunt foarte mulțumită. Copilul meu pleca zilnic la creșă cu zâmbetul pe buze. Eu eram liniștită pentru că știam că acolo va mânca sănătos și va fi mereu sub supraveghere. Mai mult chiar, va învăța zilnic lucruri interesante. Mare păcat că Agapedia este doar o creșă și nu o grădiniță care poate fi frecventată până la școală. Chiar și acum, după ce a început să frecventeze grădinița de stat, fetița mea spune că vrea să meargă numai și numai la Agapedia".

Pentru cei cointeresați, Agapedia se află pe adresa Crasescu 24/1. Dacă condițiile acestei creșe corespund cu așteptările dumneavoastră, mai multe detalii puteți afla accesând pagina de faceook a fundației sau apelând la numărul de telefon 060102693.

Foto: arhiva personală, suntparinte.md

Share:

Articole recomandate