Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Grădinița în Norvegia, din spusele unei moldovence stabilită cu familia în această țară

Grădinița în Norvegia, din spusele unei moldovence stabilită cu familia în această țară

Daria Bogoev este o moldoveancă stabilită cu familia sa în Norvegia. După ce anterior ne-a vorbit despre experiența sarcinii și nașterii în acest stat nordic, acum dezvăluie pe pagina sa de Instagram, apropo, una foarte interesantă, cum e să ai copil într-o grădiniță norvegiană. Iar noi preluăm descrierile mamei și vă oferim mai multe informații despre educația preșcolară norvegiană.

Daria a remarcat că în Norvegia sunt grădinițe de stat și private. Cele private se împart în tematice – Montessori, Waldorf, sportive. Mai există și grădinițe familiale. Pentru părinți nu există diferență foarte mare între grădinița comunitară și cea privată. Costul lunar se ridică la peste 3000 de coroane norvegiene, ceea ce ar fi peste 6 mii de lei. Alimentația este achitată aparte – aproape 400 de lei ar fi în grădinița comunitară și circa 700 de lei în cea privată.

La înscriere copiii nu sunt verificați dacă au vaccinurile făcute sau să aibă nevoie de un control medical. La grădiniță copiii merg de la un an până la 6 ani. Dacă există locuri, atunci copilul poate fi luat și de la 6 luni, dar doar pe câteva ore în zi. Copilul poate fi dat la grădiniță pe normă întreagă circa 40 de ore în săptămână, sau 20-30-50% - iar aceasta se stabilește la înscrierea piciului la grădiniță. În luna iulie grădinițele au vacanță cam 3 săptămâni.

Nu toate grădinițele norvegiene oferă mâncare copiilor. Aici nu se fac supe, copiii primesc cel mai des pachet de acasă cu sandviș, fructe, legume, iaurt. Grădinițele care oferă mâncare de obicei dau ceva cald doar de 2-3 ori pe săptămână, în rest tartine, fructe și legume. Micul-dejun nu-l oferă nicio grădiniță.

Pe mulți emigranți în Norvegia îi impresionează faptul că acolo picii de grădiniță petrec afară cea mai mare parte a timpului, indiferent de condițiile meteo. La înscrierea la grădiniță părintele primește o listă cu cele necesare pentru copil. Astfel, copilul are nevoie de haine pentru ploaie, un combinezon de bună calitate, căci copilul se așează în băltoacă, se bălăcește, chiar gustă apa de acolo și nimeni nu face panică. Sac de dormit până la 3 ani – copiii își fac somnul de la amiază afară. Hainele de iarnă la fel reprezintă un combinezon călduros și rezistent la umezeală, și câteva rânduri de haine pe dedesubt. În Norvegia sunt și grădinițe „friluftsbarnehage”, aici copiii petrec tot timpul afară, și apropo, se bucură de popularitate în rândul părinților.

Încă o chestie curioasă e că și micuții cu necesități speciale merg în grădinițele obișnuite, adică picii cu sindromul Down, cu autism, cu diverse handicapuri. Acești copii mai deosebiți sunt o parte a societății și ei sunt integrați la maximum cu restul copilașilor.

Și încă un aspect interesant – mucii nu sunt un motiv ca piciul să nu frecventeze grădinița. Copiii cu mucușori sunt o normă pentru grădinițele norvegiene. Aici se pune accent pe starea generală a copilului – dacă el este activ și dacă nu are febră. Nici măcar lipsa poftei de mâncare nu reprezintă un motiv de a ține copilul acasă. Daria povestește cum fetița sa într-o zi nu a mâncat absolut nimic la grădiniță, iar seara educatorii i-au zis foarte calmi despre aceasta și au adăugat că probabil e din cauza dinților. Și la medic se adresează lumea numai dacă copilul are deja de 3 zile febră. Din prima zi nici un medic nu te va primi, fie că temperatura copilului este de 38,8 sau de 40 de grade.

În grădinițele norvegiene nu există noțiunea de carantină, iar dezinfectare se face foarte rar. Daria își amintește o singură dată în cei 3 ani de când își duce copilul la grădiniță.

Totodată, în Norvegia părinții au doar 20 de zile de concediu plătit pentru îngrijirea copilului bolnav (10 zile mama și 10 zile tata), ceea ce îi face pe părinți să nu-și lase copiii acasă la cel mai mic simptom de boală.

 

Foto: arhiva personală

Share:

Articole recomandate