Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cum poţi afla dacă copilul tău este bolnav sau se preface?

Cum poţi afla dacă copilul tău este bolnav sau se preface?

Mulţi părinţi sunt preocupați de întrebarea: de ce copiii lor mint? Cauzele sunt diferite, fie că adultul este permisiv cu micuţul său sau din contra este extrem de rigid şi strict. Datele arată că aproximativ 10% dintre copii încearcă să-şi pacălească frecvent părinţii din simplul motiv că nu vor să meargă la grădiniţă sau la şcoală sau din cauza că nu vor să se trezească dimineaţa.

Odată ce au experimentat ,,statul acasă” când erau bolnavi, picii ar putea prinde gustul şi simula simptomele pentru a te păcăli şi a nu merge la grădiniţă sau la şcoală. Cei mai mulţi copii invocă starea de raceală şi gripă.

Noi îţi sugerăm să nu te laşi păcălită şi să verifici fiecare simptom al bolii pe care o acuză.

- strănut/tuse;

- dureri de oase/muşchi;

- oboseală accentuată;

- stare de somnolenţă;

- dureri în gât;

- nas înfundat.

Cel mai indicat este ca pentru început să-i măsori temperatura. În general, febra mare face copilul să se simtă foarte moleşit. De regulă, se citeşte pe chipul lor când au o stare de somnolenţă asociată virozelor sezoniere. De asemenea, dacă se plânge că îl doare atunci când înghite, îi poţi verifica gâtul să vezi dacă este roşu sau îi poţi pipăi amigdalele pentru a vedea dacă sunt inflamate. Nici într-un caz însă, nu neglija semnalele doar mergând pe principiul că te poate minţi. Dacă observi că se simte într-adevăr rău, este indicat să apelezi la medic.

Urmăreşte semnalele prin care te minte.

Copiii nu reuşesc să mintă fără a se da de gol într-un fel sau altul. El are tendinţa de a se preface când eşti atentă la el, dupa care poate uita că este bolnav. De exemplu, dacă iţi spune că a început să tuşească s-ar putea să o facă doar atunci când ţi-o spune, după care simptomele să dispară ca prin minune. Îl mai poţi prinde testându-l astfel: pune-l să se joace la calculator sau să se uite la TV. Un copil bolnav nu va avea în niciun caz disponibilitate spre aceste activităţi, de altfel, răceala îi determină pe copii sa aibă o stare de somnolenţă continuă.

Ce faci când il prinzi că se preface bolnav?

Dacă ţi-ai dat seama că te minte, încearcă să descoperi care este motivul din spatele acestei minciuni. În unele situaţii, copiii mint pentru că se simt prea adormiţi pentru a merge la gradiniţă sau şcoală, în alte cazuri însă, aceste minciuni pot ascunde şi alte probleme emoţionale foarte importante. Verifică dacă copilul tău nu este cumva:

- agresat de alt copil;

- nu îi place educatoarea/profesoara;

- colegii se poartă urât cu el;

- a fost jignit de cineva etc.

În astfel de cazuri este vorba de o problemă psihologică care are un simptom fiziologic. Simularea bolii devine metoda lui de a evita ceva ce il deranjează sau îi creează sentimente contradictorii, frustrante, anxioase etc. Aceste probleme apar adesea la copiii mici care nu ştiu să comunice aceste temeri. Ei nici nu işi dau seama că au de fapt o problemă ascunsă în spatele dorinţei de a sta acasă.

Foto: www.dreamstime.com

Share:

Articole recomandate