Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Igiena nasului la copii și maturi – mai mult decât un moft!

Igiena nasului la copii și maturi – mai mult decât un moft!

Nasul este supus agresiunilor pe tot parcursul anului, fie că e iarnă și frigul sau răceala îl afectează, sau că e primăvară, când e expus alergenilor de sezon. Astfel, aerul uscat, poluarea şi substanțele iritante usucă mucoasa nazală, riscând să nu își mai îndeplinească rolul de mecanism de apărare. Chiar de pare să fie mai neglijată, mai ales de maturi, igiena nasului e la fel de importantă precum igiena dinților sau a urechilor. Nasul este prima barieră împotriva infecțiilor, or, lipsa igienei nazale corespunzătoare poate afecta sistemul imunitar al copilului și nu doar.

Măsuri corecte în primii ani de viaţă

În primele sale zile de viață, bebelușul se adaptează la mediul exterior. Din cauza că aparatul său respirator este foarte firav, căile respiratorii fiind foarte înguste, bebelușii strănută adesea și respiră zgomotos uneori, fără ca acestea să fie neapărat simptome ale unei afecțiuni respiratorii.

Igiena nazală a unui bebeluș trebuie făcută zilnic, însă nu trebuie exagerată. Curățarea năsucului se face, de obicei, după băiță, pentru că atunci secrețiile se înmoaie. Pentru o igienă corectă, poți folosi o pompă manuală şi ser fiziologic, apă de mare (soluţie salină) sau alte descongestionante nazale, toate prescrise de un pediatru.

Batista bebeluşului, dispozitivul care se ataşează la aspirator, este folosită în cazul secreţiilor abundente, vâscoase, care îl împiedică să respire. Nu este recomandat să se folosească în exces pompele electrice sau cele care se ataşează la aspirator, deoarece secreţiile nazale se pot înmulţi. Este foarte important ca secrețiile să nu stagneze în nas, deoarece în ele se poate dezvolta flora bacteriană, care duce la îmbolnăvire.

Desfundarea nasului - de reținut!

  • Nu întrebuințați picături sau spray-uri, mai ales de tip decongestionant, fără acordul medicului pentru bebeluși mai mici de 6 luni. Acestea usucă mucoasa, alterează mecanismul de funcționare și pot cauza somnolență.
  • Nu folosiți bețișoare pentru nările bebelușului deoarece puteți trauma țesutul nazal și chiar cauza sângerare.
  • Nou-născuții par uneori să respire greu când sunt obosiți sau supra-stimulați, deoarece au pasajul nazal foarte îngust.
  • Nu folosiți perne pentru bebeluși deoarece crește riscul de apariție al sindromului morții subite. În schimb, pentru a ușura respirația (dacă au nasul înfundat) puteți poziționa sub saltea un prosop pentru a o ridica ușor (cel mic va respira mai ușor dacă capul va fi ușor ridicat față de restul corpului).
  • Dacă nasul nu este curățat corespunzător pot apărea chiar suprainfecții locale ale aparatului respirator cum sunt otite sau sinuzite.

Arată-i copilului de ce e importantă igiena

La fel ca spălatul pe dinţi, igiena nazală trebuie să fie o rutină. Atunci când copilul crește, igiena nazală este mai simplu de efectuat. După vârsta de 2 ani, copiii învață să își sufle singuri nasul în batistă. O igienă corectă se face dimineața și seara, atât prin spălarea zonei exterioare, cât și prin curățarea interiorului nărilor, cu ajutorul apei de mare sau a serului fiziologic.

După pulverizarea cu o astfel de soluţie, nasul trebuie suflat bine, astfel încât să fie eliminate toate secrețiile care pot reprezenta un potențial pericol pentru sănătatea juniorului. De asemenea, trebuie menținută și o igienă corectă a mâinilor, după suflarea nasului.

Ultimele reguli îi vizează desigur și pe părinți. Astfel, este bine ca de două ori pe zi, dimineața și seara, să îți speli și tu fosele nazale, evitând categoric însă apa de robinet sau apele minerale.

 

Sursa: clicksanatate.ro, qbebe.ro

 

 

Share:

Articole recomandate