Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Parenting ca în Japonia. 6 lecții numai bune de împrumutat, pentru copii responsabili și fericiți

Parenting ca în Japonia. 6 lecții numai bune de împrumutat, pentru copii responsabili și fericiți

Să fii părinte e greu! Ești ca un roller-coaster în care permanent urci, cobori, țipi, iar când te mai relaxezi puțin și zici că, în sfârșit, lucrurile au intrat pe făgașul normal, pac – cobori din nou cu o viteză amețitoare. Cum e prin celelalte țări, de pe continentele mai îndepărtate?! Haideți să aruncăm o privire la cultura japoneză, să vedem ce lecții numai bune de împrumutat au ei, pentru copii responsabili și fericiți!

1.    Parenting ca în Japonia. Copiilor le este încurajată independența de foarte mici.

Una dintre caracteristicile importante ale parentingului Japonez este chiar faptul că părinții încearcă să-i învețe pe copii să fie independenți încă de la vârste mici. Spre exemplu, cei mai mulți dintre ei merg singuri la școală, chiar dacă traseul ce trebuie parcurs nu este unul scurt. Cum se poate acest lucru?! Evident, rata de criminalitate este foarte mică, iar transportul public este foarte bine pus la punct.

2.    Parenting ca în Japonia. Părinții nu vorbesc despre copiii lor.

În timp ce noi, părinții români (și nu numai), de-abia așteptăm să ne mai întâlnit în parc cu alte mămici, să împărtășim experiențele și problemele prin care trecem cu ai noștri copii, în Japonia lucrurile stau cu totul diferit: mamele japoneze sunt foarte rezervate când vine vorba să povestească despre copiii lor. Este suficient pentru ele că micuțul este văzut îmbrăcat pe stradă în uniformă, nu trebuie neapărat să spună dacă el joacă în echipa de fotbal de la școală sau dacă participă la diverse concursuri școlare. Un lucru este sigur la părinții din Japonia – sunt foarte competitivi și există o presiune destul de mare pentru a ajuta copilul să intre la școala pe care o doresc!

3.    Parenting ca în Japonia. Se încurajează puternic atașamentul părinți – copil

Spre deosebire de alți părinții, cei din Japonia tind să dezvolte încă de la vârste mici o legătură strânsă cu copilul. Cele mai multe dintre mame obișnuiesc să meargă cu bebelușii la cumpărături sau când au de rezolvat și alte treburile legate de casă. Multe dintre ele poartă copilul într-un sistem special chiar și atunci când merg la băile publice (cunoscute sub denumirea de izvoare calde), la plimbările cu bicicleta prin oraș și chiar la ski. Această apropiere fizică este cea mai bună modalitate prin care este arătată afecțiunea, spun ei, și nu prin îmbrățișări sau sărutări, așa cum obișnuiesc alte popoare.
Mai mult, când vine vorba de somn, micuții dorm cu ambii părinți în pat, între ei, până aproape de vârsta preșcolară.

4.     Parenting ca în Japonia. Copiii sunt încurajați să nu se exteriorizeze prea tare

Părinții japonezi își învață copiii să își cenzureze furia, să fie calmi și liniștiți. Dacă mergi pe străzile din Japonia, vei vedea cum copiii japonezi sunt foarte liniștiți, nu fac prea mult zgomot și nu se ceartă, în timp ce copiii din alte culturi aleargă, țipă și uneori se ceartă. O fi chiar de împrumutat această lecție de parenting?

5.    Parenting ca în Japonia. Mâncarea sănătoasă este foarte importantă

Părinții din Japonia pun mare preț pe alimentația copiilor. Încă de mici aceștia sunt învățați să mănânce sănătos nu numai acasă, ci și atunci când sunt la școală sau iau masa în oraș. Peștele, legumele, tofu, algele și orezul sunt doar câteva dintre alimentele care nu lipsesc din alimentația micuților încă din primii ani de viață, motiv pentru care mamele se trezesc mereu devreme, pentru a pune în caserole cele mai sănătoase alimente pentru copiii lor.

6.    Parenting ca în Japonia. Natura trebuie respectată

Disciplina și atașamentul sunt valori importante ale culturii japoneze, mai ales când vine vorba despre natură. Dacă te plimbi prin Japonia, o să vezi adesea familii care merg la picnic în special în sezonul când cireșii înfloresc. Copiii sunt învățați încă de la vârste mici cât de importante sunt plantele din jurul lor, de aceea ei nu obișnuiesc să alerge în zonele unde pot călca pe ele sau strica aranjamentele florale.

Share:

Articole recomandate