Ameninţare pentru vieţile copiilor - scăderea ratei de vaccinare

Ameninţare pentru vieţile copiilor - scăderea ratei de vaccinare

Scăderea ratei de vaccinare reprezintă o ameninţare pentru vieţile copiilor din unele ţări, au declarat experţi în cadrul primului Summit mondial privind vaccinarea, organizat de Comisia Europeană pentru a lupta împotriva dezinformării, transmite stiridinmoldova.md. „Copiii mor de boli care pot fi prevenite”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

UE şi OMS au decis să organizeze împreună această întâlnire între lumea politică, societatea civilă, experţi în domeniul sănătăţii şi chiar reprezentanţi ai reţelelor de socializare pe fondul îngrijorării tot mai mari faţă de înmulţirea cazurilor de boli despre care s-a crezut că pot fi eradicate datorită vaccinurilor, în special rujeola.

În Europa s-au înregistrat aproximativ 90.000 de cazuri de rujeolă în prima jumătate a anului 2019, mai mult decât în întreg anul 2018, conform OMS.

Patru ţări – Albania, Marea Britanie, Grecia şi Cehia – au pierdut în 2018 statutul de state fără rujeolă, iar OMS a avertizat că Europa nu mai reuşeşte să-şi ducă la bun sfârşit eforturile de eradicare a virusului rujeolei ce poate fi prevenit, dar care este potenţial periculos.

„Dacă vezi tabloul epidemiologic şi nu ai nicio şansă să atingi o rată rapidă de acoperire a vaccinării, ar trebui să faci vaccinarea obligatorie”, a declarat comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis.

Numărul de cazuri de rujeolă la nivel european a crescut în ultimii ani, ajungând de la 5.000 în 2016 la 26.000 în 2017 şi la 84.000 anul trecut.

 

Sursa: stiridinmoldova.md; bagnet.org

Adaugă comentariu