Borrelioza – sau cum procedăm dacă suntem mușcați de căpușe?
- 2016-06-08
- 9098
Deschiderea sezonului estival înseamnă și apariția primelor necazuri - căpușele, care se găsesc frecvent în tufișuri, iarbă sau chiar pe blana animalelor de companie. Cei mai expuși riscului sunt, în primul rând, copiii. Află de la Luminița Suveică, medic-şef Centrul de Sănătate Publică din Chişinău, cât de frecvente sunt cazurile de mușcături de căpușe pe municipiu, ce boală provoacă acestea, ce riscuri aduce cu sine boala Lyme și cum se tratează ea.
Căpușele sunt foarte mici ca dimensiune și greu de observat cu ochiul liber. Cele mature au mărimea unei semințe de susan, iar cele tinere a unei semințe de mac. Deși sunt atât de mici, pot fi cauza principală a bolii Lyme / Borrelioza - bacteria Borrelia burgdorferi care se întâlnește, de obicei, la șoareci și căprioare, căpușele fiind intermedi
arul dintre bacterie și om. Activitatea lor biologică maximă este semnalată de două ori pe an - în perioada lunilor martie-iunie și în septembrie-octombrie.
Cum acționează? Căpușele mușcă animalele infectate, iau bacteria și o transmit ulterior la om prin sânge. Infecția survine peste 12 – 48 de ore, după ce s-au atașat de piele și au supt sângele. Din fericire, borrelioza nu este contagioasă și nu se transmite de la om la om.
Simptome. „Simptomul primar caracteristic borreliozei este eritemul circulator migrator, care apare în 1-30 zile de la infectare, dar nu la toți agresații de căpușe”, spune Luminița Suveică. „Din punct de vedere clinic, boala este foarte variabilă, cu stadii acute și cronice, dar care pot fi apreciate numai de un medic specialist. Tot cadrul medical este cel care prescrie tratamentul. Specific cu antibiotice, iar nespecific – cu preparate care tratează simptomele.”
Potrivit cărților de pediatrie, boala Lyme are câteva stadii de manifestare. La una – două săptămâni de la infecție apare o iritație (urticarie) de culoare roșie, de formă circulară. Aceasta are, de obicei, în mijloc un punct roșu și este înconjurată de piele curată. Urticaria este asimptomatică și nu provoacă dureri sau mâncărimi. Copilul se poate plânge doar de o căldură ușoară la atingere. După această fază, apar simptome asemănătoare gripei care se manifestă prin inflamarea nodulilor limfatici, oboseală, dureri de cap și musculare. Dacă sunt tratate, simptomele dispar de la sine. Ultimul stadiu apare doar dacă nu a fost deja depistată boala în primele două etape și include probleme grave ca artrita, pierderi de memorie etc.
Potrivit Luminiței Suveică, situația epidemiologică în mun.Chișinău este satisfăcătoare. Până la moment s-au înregistrat doar cazuri sporadice. Astfel, pe parcursul primelor cinci luni ale anului 2016 au fost înregistrate 14 cazuri de Borrelia, dintre care șase în rândul copiilor. Din fericire, nu au fost înregistrate cazuri grave de infectare, boala decurgând în forme ușoare și semigrave.
Sfaturi de precauție
- Țineți copilul în afara zonelor împădurite.
- În caz că acest lucru nu poate fi evitat, îmbrăcați-l în pantaloni lungi și cămăși cu mâneca lungă, de culoare deschisă și introduceți-i capetele de la pantaloni în șosete.
- Capușele se pot agăța mult mai greu de hainele fabricate din material alunecos.
- Hainele de culori deschise fac căpușele mai vizibile.
- Soluțiile împotriva căpușelor, se pulverizează pe haine și nu pe piele, lucru pe care îl puteți face înainte de a-l îmbrăca.
- Capușele nu înțeapă atunci când mușcă, astfel că cel mic nu simte când este înțepat. De aceea, copilul, dar și ceilalți membri ai familiei trebuie verificați cu mare atenție după frecventarea spațiilor verzi.
Citește și:
Cum să îţi protejezi copilul de căpuşe
Foto: static.ziarelive.ro, cspchisinau.md, pedijatar.rs