Cât de importantă este sănătatea dinților de lapte și unde greșesc părinții
- 2018-09-17
- 6933
Ideea că pierderea prematură a dinților de lapte nu reprezintă o problemă, pentru că aceștia vor cădea oricum, este una greșită și poate afecta dezvoltarea viitoare a danturii copilului. Mihaela Dan, specialist ortodont, a explicat pentru portalul specializat „Mama de Profesie” de ce este importantă sănătatea danturii primare și tratarea cariilor dinților de lapte.
Dinții de lapte își fac apariția începând cu vârsta de 6 luni și, deși vor fi înlocuiți la un moment dat, în jurul vârstei de 11-12 ani, sănătatea lor este esențială pentru dezvoltarea fizică, emoțională și socială a copilului.
Primul și cel mai important lucru este acela că dinții primari acționează ca un înlocuitor pentru cei permanenți, pregătind spațiul și ghidând dinții adulți în ocuparea unei poziții corespunzătoare pe maxilar. Dacă dinții de lapte vor fi pierduți prematur din cauza cariilor dentare, acest lucru poate afecta alinierea dinților permanenți, ceea ce foarte probabil va face necesar tratamentul ortodontic mai târziu în viață.
Pierderea dinților de lapte poate, de asemenea, face dificil ca cel mic să urmeze o dietă sănătoasă. Durerile dentare asociate cu apariția cariei pot duce la deficiențe nutriționale în cazul în care copilul nu este în măsură să mestece în mod corespunzător unele produse alimentare.
Pierderea dinților de lapte poate afecta capacitatea copilului de a vorbi corect, precum și dezvoltarea facială. Prezența și poziționarea corectă a dinților ajută la formarea pronunțării corecte în timpul vorbirii, astfel că pierderea lor prematură ar putea duce la necesitatea unei terapii logopedice în viitor. Structura dentară oferă, de asemenea, suport pentru dezvoltarea mușchilor faciali și formarea simetrică a chipului celui mic.
Nu în ultimul rând, problemele dentare pot să interfereze cu interacțiunile sociale ale celor mici și să le afecteze încrederea și stima de sine.
Primele și cele mai frecvent întâlnite semne ale cariilor, care ar trebui să îi trimită de urgență pe părinți la stomatolog cu cei mici, sunt durerea dintelui la masticație sau periaj, durerea sub linia gingiei care se află în jurul dintelui sau zonei cu probleme, sensibilitate crescută la consumul de mâncăruri sau băuturi calde sau reci, decolorarea sau apariția unor pete întunecate pe dinți, precum și o respirație urâtă persistentă, care nu poate fi atenuată în urma periajului.
Pentru a-i încuraja pe cei mici să adopte o atitudine de prevenție în fața apariției cariei este important ca regulile de bază în îngrijirea orală să le fie oferite încă de la o vârstă fragedă.
Sursa: mamadeprofesie.ro; realitatea.net