Majorăm sau nu salariile educatoarelor și dădacelor de la grădinițe?
- 2017-02-03
- 4593
În ultimele zile pe rețelele de socializare circulă o petiție prin care se solicită majorarea salariilor educatoarelor și dădacelor de la grădinițe. Este lăudabilă acțiunea și mi-aș dori să aibă un rezultat, dar îmi este teamă că va rămâne doar la stadiul de inițiativă.
Prin sate n-am prea auzit, dar iată în capitală se practică pe larg instituirea în grădinițe a unui așa-zis „fond” la care părinții contribuie lunar cu câteva sute de lei. Din acesta se procură rechizite și materiale necesare pentru activitățile copiilor, se mai procură și lucruri pentru igienă, dar și se oferă suplimente salariale educatoarelor. În așa mod părinții practic se asigură că vor avea cu cine lăsa copiii cât ei lucrează, iar educatoarele și dădacele nu vor pleca din cauza salariilor mizere.
Recent am aflat cu stupoare că salariul unei dădace la grădiniță este de 1200 de lei în capitală. Prin sate știu că pornea de la 500 de lei. Cu astfel de bani în condițiile actuale nu ai ce face. Respectiv este de înțeles de ce lumea nu se prea trage să se angajeze în așa funcții. Spre exemplu, o dădacă particulară ridică 25 de lei per oră, iar dacă lucrează câte 5-6 ore pe zi, aceasta face în jur de 700 de lei pe săptămână sau cam 3 mii de lei pe lună. Nici acest salariu nu este mare, dar comparativ cu 1200 de lei este mult mai bine.
Susțin și eu inițiativa mămicilor de a solicita majorarea salariilor pentru educatoare și dădace. Dar rămâne întrebarea: „De unde bani?”. Cred că o astfel de scuză și vor avea autoritățile – bugetul este auster și nu avem surse pentru majorări. Din păcate, cred că încă mulți ani părinții vor fi nevoiți să contribuie pentru ca educatoarele și dădacele să primească o remunerație decentă pentru că muncesc la grădinițele de stat.
Opinie de Mariana Galben, redactor „Odoraș”.
Foto simbol: fagarasexpres.ro