Ce să faci și ce să NU faci când copilul are febră
- 2019-08-15
- 5978
Febra la copiii mici poate să nu cedeze prea repede uneori, deși sunt administrate antitermice, cum ar fi pastile sau supozitoare. Paracetamol și Ibuprofen sunt cele doua medicamente pe care medicul ți le-ar putea recomanda pentru scăderea febrei. Însă deseori este nevoie de răbdare pentru ca acestea să-și facă efectul - așadar nu-i da copilului doze suplimentare!
O băiță călduță cu buretele poate ajuta la scăderea febrei - nu este mereu necesară, însă poate scădea temperatura mai repede. Așează copilul în 1-2 palme de apă călduță și folosește un burete sau un prosop pentru a-i uda pielea corpului, brațelor și picioarelor. Apa în sine nu răcorește copilul, ci evaporarea ei de pe piele, deci nu îl înveli în prosoape ude și îndepărtează compresele reci dacă are frisoane.
Contrar credințelor populare, nu folosi spirtul sau oțetul pentru frecții.
Ce să eviți când copilul are febră:
Nu ignora niciun tip de febră la un copil cu vârsta de sub 3 luni.
Nu folosi apă rece sau fierbinte atunci când îi faci copilului o băiță pentru reducerea febrei - ideală este apa călduță.
Atenție! Antitermicele sunt doar măsuri temporare de scădere a febrei până ajungi cu cel mic la doctor sau în timpul administrării medicamentelor prescrise de acesta și nu constituie un tratament.
Pediatrii nu recomandă aspirina (acidul acetilsalicilic) în tratamentul febrei copilului, deoarece are efecte adverse grave, cum ar fi hemoragii gastro-intestinale, ulcere digestive sau poate determina apariția sindromului Reye, care poate favoriza instalarea insuficienței hepatice.
Ibuprofenul nu este recomandat copiilor deshidratați sau care vomită des, și este un medicament ce trebuie utilizat cu precauție in combaterea febrei date de varicelă.
Sursa: copilul.ro; doc-tv.ru