Copilul tău scrâșnește din dinți? Suferă de bruxism și iată cum îl tratezi!
- 2018-06-25
- 35125
Scrâşnirea dinţilor sau în termeni medicali - bruxismul, este o încleştare inconştienţă a dinţilor, care are loc, de obicei, în timpul somnului. Persoanele care îşi scrâşnesc dinţii în timpul nopţii, de multe ori, nu-şi dau seama că această boală îi afectează. Problema încleştării şi frecării dinţilor nu se petrece toată noaptea, ci doar de câteva ori şi este, de obicei, asociată cu fazele de somn. Scrâşnirea dinţilor este dăunătoare nu numai pentru dinţi, dar, de asemenea, pentru muşchi şi articulaţii și reprezintă o problemă destul de comună în rândul copiilor.
Scrâşnitul din dinţi la copii – cauze
Principala cauză a bruxismului este stresul. El este responsabil într-o proporţie de până la 97%. Iar această problemă afectează întreaga societate, indiferent de sex. Pentru încleştarea dinţilor la copii, de asemenea, stresul poate fi responsabil, dar sunt şi alte cauze. Bruxismul poate fi o modalitate pentru depăşirea situaţiilor stresante. Prin urmare, dacă bănuieşti că aceasta este cauza, încearcă să găseşti sursa. Aceasta poate fi: o bătaie sau o ceartă, cineva bolnav în familie, prima zi de grădiniţă sau de şcoală. Încearcă să-i dedici copilului mai mult timp, acordă-i mai multă atenţie şi grijă pentru a-l ajuta să depăşească situaţia stresantă.
O cauza comună a scrâşnirii dinţilor la copii este următoarea erupţie dentară. Apariţia dinţilor este o perioadă dificilă pentru copil şi este adesea însoţită de unele simptome neobişnuite. Unul dintre ele este scrâşnirea dinţilor.
Bruxismul poate fi şi un simptom al enterobiazei (paraziţi intestinali). Verifică dacă acest fenomen este însoţit şi de simptome precum: dureri abdominale, pierderea poftei de mâncare, senzaţie de mâncărime în jurul anusului. În acest caz, trebuie să contactezi medicul pediatru, care va recomanda tratamentul adecvat.
Cum tratăm scrâșnitul din dinți?
Majoritatea copiilor scapă de bruxism pe măsură ce cresc, dar o combinaţie de supraveghere părintească şi vizite la dentist pot ajuta la menţinerea sub control a problemei.
Atunci când copilul scrâșnește din dinți din cauza anxietății, va trebui să vizitaţi un psiholog. El te va ajuta să găseşti sursa stresului şi te va îndruma cum să te comporţi cu cel mic pentru a elimina treptat cauza principală a bruxismului.
Pe de altă parte, pediatrul Komarovskii a spus că: „scrâșnitul din dinți nu este o reacție la paraziți sau microbi. Acest fenomen este legat de faptul că cel mic este în creștere. Uneori poate semnifica o dezvoltare prea rapidă și deficit de calciu. Copilul care scrâșnește din dinți ar trebui consultat de un stomatolog ca să vă asigurați că nu-și produce astfel unele efecte negative asupra danturii, îi puteți da o perioadă și gluconat de calciu. Dar nimic mai mult nu trebuie de făcut, e ceva trecător și nu e grav.”
Sursa: totuldespremame.ro
Foto: blog.spitalulsfconstantin.ro