Crizele febrile nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare! Iată de ce
- 2023-02-27
- 694
Criza febrilă, cunoscută și sub numele de convulsii febrile, este o criză declanșată de febră. Termenul „febril” se referă la simptomele febrei, iar convulsiile febrile sunt adesea însoțite de o infecție virală sau bacteriană care provoacă o creștere a temperaturii corpului, cum ar fi o răceală, gripă sau chiar meningită, scrie suntmămică.ro.
„O criză febrilă, prin definiție, este o criză care apare după febră. Dacă o criză apare în absența febrei, atunci nu este o criză febrilă, este altceva”, explică Ashlesha Kaushik, medic și purtător de cuvânt național al Academiei Americane de Pediatrie (AAP), specialist în boli infecțioase pediatrice și profesor asistent clinic de pediatrie la Universitatea din Iowa. Medicul adaugă: „Viteza cu care crește febra este cheia, nu temperatura, ci creșterea bruscă a febrei care poate provoca copilului o criză febrilă.”
Crizele febrile afectează mai ales copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani, însă sunt, de obicei, inofensive și necesită un tratament simplu.
Simptomele convulsiilor febrile, la copii
În timpul unei convulsii febrile, un copil poate avea următoarele simptome:
- Agitație necontrolată
- Pierderea cunoștinței în unele cazuri
- Vărsături sau urinare frecventă
- Orice criză care depășește 15 minute este o criză febrilă complexă.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), majoritatea crizelor febrile durează mai puțin de unul sau două minute.
Ar trebui părinții să-și facă griji, dacă micuțul are convulsii febrile?
În general, o simplă criză febrilă este inofensivă. Nu există dovezi medicale că acestea ar putea cauza leziuni cerebrale sau dificultăți de învățare, iar majoritatea pacienților cu convulsii febrile nu necesită spitalizare sau intervenții medicale intensive.
În ceea ce privește reapariția crizelor febrile, un studiu a constatat că vârsta la momentul primei crize febrile poate fi cel mai important factor de recidivă. Copiii care au experimentat primul episod de criză febrilă la mai puțin de un an de la naștere au o șansă de 50% de recidivă, în timp ce copiii mai mari de 3 ani au o șansă de 20%.
Părinții se pot îngrijora că o convulsie febrilă indică alte afecțiuni precum epilepsia, dar, de obicei, nu este cazul. Epilepsia se caracterizează prin convulsii recurente și nu prin febră. Doar 1% până la 2% dintre copiii cu convulsii febrile simple vor dezvolta epilepsie, comparativ cu aproximativ 0,5% dintre copiii fără convulsii febrile. Statisticile sunt destul de scăzute.
Ce este de făcut, dacă micuțul tău are o criză febrilă?
În timpul unei crize febrile, copilul ar trebui poziționat pe o parte, pentru a preveni sufocarea. În timpul crizei febrile, nu ar trebui să-i pui nimic în gură copilului, nici măcar medicamente.
Este, de asemenea, important să reții durata crizei, dacă este posibil. Sună la urgențe în cazul în care criza durează mai mult de 5 minute sau dacă micuțul nu pare să se recupereze rapid, indiferent de durată. Odată ce infecția inițială a trecut, majoritatea copiilor își vor reveni rapid.
Sursa foto: suntmămică.ro