E periculos dacă copilul stă mult timp pe oală? Opinia pediatrului Komarovskii

E periculos dacă copilul stă mult timp pe oală? Opinia pediatrului Komarovskii

Unii copii stau mai mult timp pe oală – uneori zeci de minute în șir. Cât de periculos este acest lucru s-a interesat o mămică pe pagina de internet a renumitului pediatru ucrainean, Evghenii Komarovskii, iar răspunsul explicit al medicului îl găsiți în articolul ce urmează.

În context, o mămică i s-a adresat medicului spunând că soacra sa critică faptul că nepotul ei stă prea mult timp pe oală și îi cere mamei să-i interzică aceasta copilului. În opinia femeii, statul îndelungat pe oală poate duce la „ieșirea în afară” intestinului gros al copilului.

Evghenii Komarovskii a subliniat că statul îndelungat pe oală nu poartă nici un pericol pentru copil. Iar dacă micuțul este sănătos și fără defecte din naștere, atunci poate sta pe oală măcar și o zi întreagă deoarece nu-i va „ieși afară” nici un intestin.

Însă, medicul a subliniat că copilul trebuie să înțeleagă că oala este un obiect de igienă și că în ea trebuie să-și facă nevoile fiziologice. Iar părinții să fie atenți de ce copilul petrece mai mult timp stând pe oală. Dacă el se chinuie să facă treaba, înseamnă că are constipație și e cazul de adresat la medic.

 

Totuși, Komarovskii menționează că cel mai des copiii petrec mult timp stând pe oală dacă li se oferă telefonul sau tableta. Unii părinți pot să-și stimuleze de la început picii să facă treaba la oală oferindu-le aceste gadgeturi, iar mai târziu micuții aleg să stea pe oală o perioadă mai îndelungată doar ca să aibă posibilitatea să se joace mai mult în telefon și tabletă.

 

Foto: yourlife.pro; videnskab.dk; afisha.tut.by

Adaugă comentariu