Evghenii Komarovskii atenționează în privința pericolului îmbolnăvirii de difterie și povestește un caz ce dă fiori

Evghenii Komarovskii atenționează în privința pericolului îmbolnăvirii de difterie și povestește un caz ce dă fiori

Pediatrul ucrainean Evghenii Komarovskii demult atenționează cetățenii și autoritățile din țara sa în privința pericolului unei epidemii de difterie. Medicul subliniază că această boală poate fi prevenită prin vaccinare, dar vaccinul trebuie reînnoit la fiecare 10 ani, ceea ce mulți maturi nu au în vedere.

Pe pagina sa de facebook medicul a relatat un caz în care cineva cunoscut i-a spus că a mers la policlinică împreună cu soția și fiul lor, matur și el, pentru a se vaccina de difterie. La policlinică aceștia nu erau luați în serios pe motiv că nimeni nu s-a vaccinat împotriva difteriei, nici chiar asistentele medicale sau medicii. Familia însă a insistat și a făcut vaccinele.

Evghenii Komarovskii se arată indignat că autoritățile nu insistă pe necesitatea vaccinării populației, mai ales că difteria apare după infecția cu un agent patogen extrem de rezistent. Acesta nu moare nici la frig iarna. Medicul a povestit chiar un caz care dă fiori. În anii când vaccinuri contra difteriei nu erau decedau mulți copii. Astfel, într-o familie decedase unicul copil, un băiețel, iar părinții nu au avut putere nici să se mai uite la jucăria lui preferată, un ursuleț, nici să-l arunce, și au decis să-l dea la un magazin care comercializa lucruri la mâna a doua. Peste două luni la urgență a ajuns o fetiță bolnavă de difterie și care ținea cu drag acel ursuleț. Deci boala i-a fost transmisă de la băiețelul decedat, dar agentul patogen a rezistat încă atât de mult timp pe jucăria cu care a contactat.

Medicul nu ar insista atât de mult pe necesitatea de a ne asigura din timp dacă nu ar înțelege cât de gravă este situația. Și aceste semnale de alarmă ar trebui să ne facă și pe noi să ne gândim.

Notă: Difteria este o boală infecțioasă și contagioasă a căilor respiratorii, produsă de bacilul Loeffler și care se manifestă îndeosebi la copii. Este o boală gravă la care complicațiile pot duce la cazuri mortale.

 

Foto simbol: sputnik.md

Adaugă comentariu