Copiii mai mici de 6 ani NU ar trebui să facă asta
- 2023-11-15
- 1666
Fie că vorbim despre pericolele evidente sau despre cele ascunse, informarea corectă este cea care va face diferența, la propriu, între viață și moarte. Mergând pe principiul ” Nu mi se poate întâmpla mie asta „ lucrurile pot scăpa de sub control extrem de repede. Atunci când ne referim la copii și la ceea ce au sau nu voie, părerile sunt mereu împărțite. Unele lucruri însă, ar trebui să fie respectate de toată lumea.
Vom discuta în prima parte a articolului despre ceva aparent banal: popcorn și copii, urmând ca spre final să povestim despre trambulină. Eu personal nu știam că, ambele nu sunt recomandate copiilor sub vârsta de 6 ani. Nu m-am gândit de fapt la asta, până să am copil. Întâmplător am dat peste un articol despre acest subiect și am aprofundat informația.
Concluzia : copiii sub vârsta de 5 ani nu au voie să mănânce popcorn!
Pentru a înțelege De ce copiii mai mici de 5 ani nu trebuie să mănânce popcorn, am ales să îți prezint două situații reale a doi copii de 2, respectiv 3 ani:
O seară de film s-a terminat cu o internare în spital pentru mezin
La momentul întâmplării, familia despre care urmează să povestim avea 3 copii, în vârstă de 9 ani, 7 ani, respectiv 2 ani. Era o seară de sâmbătă aparent normală. Toți membri familiei se uitau la un film și mâncau popcorn.
Mama povestește că nu a ezitat niciodată să le dea popcorn copiilor. Nu s-a gândit niciodată că un gest atât de mic avea să pună în pericol viața copilului ei cel mic, Nash, în vârstă de 2 ani.
” La un moment dat, Nash, a avut un episod mic de înec în timp ce mânca popcorn. Tușea, dar nu am văzut să scuipe ceva. A început apoi să respire foarte repede, apoi deodată s-a liniștit. Părea că, orice ar fi fost, a trecut. „ povestește mama.
După câteva zile însă, Nash se simțea tot mai rău.
După 3 zile, băiatul încă tușea, a început să facă febră și respira tot mai greu. Simptomele păreau să se agraveze, așadar părinții l-au dus imediat la medicul pediatru.
În urma unui consult imediat, medicul a pus ca și diagnostic, pneumonia. În timpul consultației însă, tatăl a povestit medicului cum a început tusea, mai exact faptul că, Nash a început să tușească în timp ce mânca popcorn.
Auzind acest detaliu, medicul a programat copilul în aceeași zi la bronhoscopie. Suspiciunile medicului au fost confirmate: 7 floricele de popcorn au fost găsite în plămânii copilului. ȘAPTE!
Plămânii erau iritați și inflamați din cauza corpurilor străine aspirate
După ce medicii au îndepărtat popcornul prin operație, copilul a avut nevoie de o perioadă de tratament și recuperare, dar plămânii săi nu au fost afectați permanent de acest incident.
Diagnostic greșit pus de mai mulți medici
Un alt caz ce mi-a atras atenția este cel a unei fetițe de 3 ani, care mânca un bol cu popcorn acasă, pe canapea, lângă mama sa. Fetița s-a înecat, a tușit de câteva ori și apoi s-a liniștit. Mama sa i-a dat un pahar cu apă ca să se liniștească. La scurt timp însă, respirația fetiței s-a schimbat radical. Aceasta respira tot mai greu și șuierător.
După 30 de minute lucrurile s-au agravat, iar părinții au dus copilul la spital
Deși medicii au fost informați de incidentul cu popcorn, nu au considerat că ar avea legătură cu simptomele fetei.
Diagnosticul medicilor a fost clar: fetița suferise o criză puternică de astm.
Copilul a fost externat ziua următoare. Chiar și după câteva zile însă, respirația șuierătoare continua să se manifeste. Fetița respira tot mai greu, așadar părinții au dus-o din nou la camera de gardă. Povestea s-a repetat, același diagnostic, același tratament cu Ventolin, însă alt medic.
Și de această dată mama a fost asigurată că fetița sa are astm și că incidentul cu popcornul nu are legătură cu situația respectivă. Copilul a fost externat. Episodul s-a repetat de încă două ori, la o săptămână diferență. Același diagnostic, același tratament cu Ventolin, alți medici.
În final, unul din medici a considerat că este necesară o radiografie la plămâni
Radiografia a arătat că, fetița are pneumonie și plămânii inflamați. S-a recomandat un consult mai amănunțit făcut de un medic de specialitate. După cinci săptămâni de la incidentul cu popcorn, un medic specialist de la un cabinet particular și-a dat seamă în final că, ceva nu este în regulă, doar după ce a ascultat plămânii fetei.
După ce a văzut și radiografiile, a trimis fata de urgență în sala de operație
O bucată de popcorn fusese într-adevăr, aspirată în plămâni. Era însă prea târziu. Corpul străin aflat în plămânii fetei a afectat funcționalitatea plămânilor. Fata a avut nevoie de șase luni de tratament și recuperare. Medicii au spus ulterior că, viața fetei a fost, la propriu, pusă în pericol de acea bucată de popcorn aspirată în plămâni.
Mamele au scris despre tot ce s-a întâmplat în mediul online, pentru a trage un semnal de alarmă: Copiii mai mici de 5 ani nu trebuie să mănânce popcorn! Spuneți-le asta și prietenilor.
Ai auzit de ” fractura de trambulină ” ?
Al doilea subiect la fel de important despre care vom discuta în continuare este cel legat de banala trambulină pe care o îndrăgesc copiii încă de la vârste fragede. Deși o găsim la toate spațiile de joacă, copiii mai mici de șase ani nu ar trebui să o folosească sau dacă totuși o fac, trebuie respectate câteva reguli. Iată de ce:
Atunci când mai mulți copii sar pe trambulină, copilul cu greutate mai mică este predispus să fie pur și simplu aruncat oriunde, în interiorul sau în exteriorul trambulinei. În timpul săriturii, nu ai oricum control asupra corpului, iar reculul trambulinei după săritura persoanei cu greutatea mai mare are forță suficientă pentru a fractura tibia unui copil.
Cele mai periculoase sunt considerate a fi căzăturile pe marginea trambulinei, pe arcurile de oțel, pe sol sau peste alți copii aflați în trambulină. Fracturile nu sunt însă singurele pericole ce se ascund în trambulină. Din cauza săriturilor repetitive, pot să apară leziuni extrem de grave la nivelul creierului copilului mic.
Sursa: viatademama.ro