(VIDEO) Iată cele mai importante semne care dau de înțeles că piciul tău suferă de anemie

(VIDEO) Iată cele mai importante semne care dau de înțeles că piciul tău suferă de anemie

Anemia este o problemă foarte des întâlnită în rândul copiilor. Cauza principală a acesteia este insuficiența de fier în organism. Probabil, foarte puțini știu de faptul că copiii care suferă de anemie sunt predispuși la infecții și au probleme de învățare.

Ce este anemia? O stare patologică manifestată prin scăderea numărului de globule roșii (hematii) în sânge sub limita normală (10 g/dl). Acestea au rolul de a transporta oxigen în corpul  copilului utilizând proteina numită hemoglobina. 

Cauza principală care duce la anemie este insuficiența fierului în alimentația copilului. Însă în unele cazuri, anemia poate fi cauzată de o anumită infecție, de o pierdere de sânge, uneori poate fi cronică sau moștenită.

Principalele cauze ale anemiei la copii: Insuficiența absorbției fierului din alimente; infecție; pierderi de sânge; creșterea rapidă; lipsa vitaminei B12.

Copilul s-ar putea să aibă anemie dacă are următoarele simptome: Piele, buze și urechi palide; oboseală; mâini și picioare reci; amețeli; respirație îngreunată; rezultate slabe la școală; transpirație excesivă; scăderea apetitului; bătăi rapide ale inimii; urina de culoare închisă; infecții repetate etc.

Sfaturi de prevenire a anemiei la copii:
- Includeți în alimentația copilului dumneavoastră surse bogate în fier: prune, caise, carne de pui și de curcan, roșii, pește (ton), legume și fructe galbene, kale, ovăz, nuci, leguminoasele, untul de arahide etc.;
- Includeți în alimentația copilului produse bogate în vitamina B12 (necesară creării de celule sanguine): carne, ouă, produse lactate, legume verzi și cereale fortifiante;
- Optați pentru un regim alimentar sănătos și echilibrat;

De reținut! Fierul este foarte important pentru organismul nostru, dar dacă este folosit în doze mari poate deveni toxic. De aceea nu oferiți copilului suplimente alimentare fără a consulta un medic sau un specialist în domeniu.

La ediția cu numărul 3 a tradiționalei „șezători” a mămicilor, organizate de revista „Odoraș”, a fost prezent și medicul pediatru Tamara Țurcan (Conferențiar Universitar și Doctor în Medicină) care a vorbit despre anemie. În videoul ce urmează puteți afla care sunt cele mai importante semne care ne-ar putea da de înțeles că copilul suferă de anemie!

Foto simbol: mamadeprofesie.ro

Adaugă comentariu

Închide