Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Medic neonatolog: „În cazul febrei, nu vă concentrați atenția pe cifră, ci pe starea generală a copilului”

Medic neonatolog: „În cazul febrei, nu vă concentrați atenția pe cifră, ci pe starea generală a copilului”

Puțini oameni în lume nu s-au ciocnit niciodată cu o viroză. Totuși, cei mai vulnerabili în fața infecțiilor virale, sunt copiii. Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2022, 592 de copii din 1000, în primul an de viață, au avut episoade de infecții virale. Pentru a afla ce este un virus, care sunt modalitățile de transmitere și simptomele unei infecții la copii, am vorbit cu Dorina Rotaru, medic neonatolog de categorie superioară.

- Ce este un virus și care sunt principalele proprietăți ale acestuia?

- Un virus este un agent patogen inframicrobian, invizibil la microscopul optic, care nu are capacitatea de autoreproducere, ci este multiplicat de celula parazitată. Virusurile provoacă diverse boli infecțioase numite viroze. Acestea sunt în mare parte sezoniere, pentru că au o caracteristică specifică ce le face să apară doar într-un anumit sezon al anului, de exempplu virusul de toamnă – virusul sincitial sau virusul gripei, perioada în care ele apar este cuprinsă între lunile octombrie-martie. Avem și virusuri care se manifestă și în sezonul de vară, dar acestea nu sunt așa ca și cele din sezonul rece, acestea de obicei afectează trectul gastro-intestinal.

- Care sunt cele mai răspândite forme de virus?

- În perioada rece a anului avem top 3 cele mai răspândite virusuri. Primul ar fi virusul respirator Sincitial care poate apărea în perioada octombrie-martie și cel mai des sunt afectați copiii până la 4 ani. Acesta provoacă așa numitele bronșiolite și acuma sunt foarte mulți copii în spitale, cu această afecțiune. Această afecțiune se caracterizează prin tuse șuierătoare, copiii respiră greu și este necesar să măsurăm saturația oxigenului, iar în dependență de aceasta, se poate lua decizia dacă copilul rămâne acasă sau merge la spital. Următorul este Rinovirusul, acesta apare în mare parte primăvara, nu are nici un fel de profilaxie, vaccin nu este, tratament specific nu are, el este caracterizat în mare parte doar de secreții nazale. Ultimul, cel mai răspândit este virusul gripei, acesta deja s-a transformat, cu părere de rău, în epidemie. Anul acesta am avut cazuri de confirmare a acestui virus inclusiv și la copii de 1 lună și de 2 luni. Este bine că avem profilaxie și există tratament specific, atât pentru copii, cât și pentru oameni în vârstă.

- Cum se transmit de obicei virozele?

- Ceea ce trebuie toți să cunoască este că noi nu ne putem ascunde într-un mediu steril, răcelile sunt ceva normal. Totuși, știind metodele de transmitere noi putem să prevenim anumite situații. Așadar, o metodă de transmitere ar fi cea directă, atunci când avem un contact cu mâinile persoanei bolnave, deoarece un om bolnav pune mâinile la nas, strănută și acestea devin contaminate. O altă metodă de transmitere ar fi contactul indirect, atunci când ne atingem de obiecte contaminate, cum ar fi haine, suprafețe sau jucării. De asta este foarte important de a ne spăla mâinile după ce am fost în locuri publice. Desigur, o altă metodă de transmitere ar fi pe calea aerului, atunci când bolnavul prin microparticule răspândește viroza, de aceea și când a fost pandemia de Covid ni s-a spus să purtăm măști de protecție. Grupurile de risc sunt bătrânii și desigur, bebelușii. În prezența lor, este recomandat ca persoana bolnavă să poarte mască de protecție.

- Care sunt principalele simptome ale unei răceli?

- De cele mai dese ori, după 2-3 zile în care un copil a avut un contact cu alți copii sau maturi infectați, începe să apară nasul înfundat, secreții nazale incolore la început, după care își schimbă culoarea în galben sau verde. Aici multe mămici au panică, întrucât consideră că dacă copilul are secreții nazale verzi, atunci are sinuzită, deși nu este așa, secrețiile verzi deja ne anunță că toate bacteriile au fost distruse. Din simptome, copilul începe să strănute, să aibă tuse, să fie agitat, obosit, are un apetit redus, face febră, are scaune moi și vome. De vome nu trebuie să ne speriem, întrucât copilul așa elimină mucozitățile pe care le înghite, la fel este și cu scaunele moi.

- Cât de frecvent un copil poate să prindă o viroză?

- Până la un an și de la un an până la 5 ani, copilul poate avea de la 6 la 8 îmbolnăviri pe an. Deja între vârstele cuprinse între 6 și 12 ani, sunt deja copiii care merg la școală, aceștia pot avea de la 2 până la 4 episoade de îmbolnăviri pe an, aceasta se consideră o variantă de normă. Deja maturii trebuie să fie foarte atenți și precauți când trebuie să se adreseze deja la medic sau când își pot asuma responsabilitatea să rămână acasă și să se ocupe de îngrijirea copiilor cu viroze.

- Când este momentul ca o mămică să se adreseze la medic? Care ar fi cele mai grave simptome?

- În primul rând, dacă avem un copil cu vârsta de până la 3 luni și care prezintă febră mai mult de 38 de grade, este obligatoriu adresarea la o instituție medicală, întrucât conform statisticilor și a datelor din literatură, copiii până la vârsta respectivă nu prea fac invecții virale, febra este cauzată de cele mai dese ori de infecții bacteriene, iar acestea sunt mai periculoase. De aceea, în această situație este necesar de adresat la medic ca să se excludă anumite focare de infecții care necesită tratament cu antibiotic. Copiii care au între 3-6 luni și au febra mai mare de 39 de grade, au un risc intermediar de a dezvolta infecții serioase, de asta se pot adresa la medicul de familie, nu este nevoie de a merge la spital. La copii mai mari de 6 luni, febra nu este un indicator al severității patologiei, copilul trebuie examinat în general, întrucât pot fi și alte situații care ar putea provoca febra.

- Dar cu ce simptome ale răcelii noi îi permitem să meargă la grădiniță sau la școală și cu ce simptome nu îi permitem?

- Unul din momentele principale este desigur febra. Dacă copilul face febră, el la grădiniță sau la școală nu se duce. Dacă copilul nu face febră și starea lui generală este satisfăcătoare, copilul este activ, da, poate are un nas înfundat sau eliminări din nas, chiar dacă un pic tușește și nu îl deranjează, întrucât poate să se afle într-o perioadă de recovalescență când el deja nu mai este contagios, atunci desigur că nu are contraindicații să frecventeze o colectivitate de copii. Nu putem izola copiii atunci când nu este nevoie, el are nevoie de dezvoltare, socializare și plus, așa se creează imunitatea.

- Care sunt principalele sfaturi pe care dumneavoastră le oferiți mereu părinților?

- În primul rând, febra este un semn că organismul se luptă cu o infecție, nu trebuie să ne grăbim să dăm tot felul de preparate, ba chiar febra ușoară și moderată este benefică și susține sistemul imunitar, întrucât sporește producerea de interferon, crește activitatea celulelor albe din sânge și micșorează creșterea bacteriilor și a virusurilor. De asemenea, temperatura camerei trebuie să fie între 18-20 de grade Celsius, umiditatea aproximativ 50%-70%. Să încurajeze copilul să bea mai multe lichide, în caz că observ deshidratare. Antipireticele se administrează când febra este mai mare de 39 de grade și trebuie atent calculată doza în funcție de masa copilului. Copilul nu trebuie să fie supraîmbrăcat, dacă transpiră, hainele trebuie schimbate, iar capul trebuie să fie descoperit. Cel mai important, să nu recurgă la frecții cu alcool sau oțet, întrucât acestea se consideră periculoase.

- Vă mulțumesc!

Sursa foto: fotografie simbol

Autoare: Andreea Gîndea 

Share:

Articole recomandate