Mihai Stratulat explică ce trebuie să facem în caz de enteroviroză

Mihai Stratulat explică ce trebuie să facem în caz de enteroviroză

Medicul pediatru mihai Stratulat, explică, pe pagina de Facebook a clinicii sale KinderMed, că în sezonul estival apar numeroase cazuri de viroze, provocate de diverse enterovirusuri. Cei mai afectați sunt copiii, aceștia fiind predispuși să contacteze infecția în colectivități, în parcuri, ori la locurile de joacă, unde măsurile de igienă nu sunt respectate suficient.

Enterovirozele sunt cauzate de un grup de virusuri, care au cale de transmitere fecal-orală. Cea mai frecventă enteroviroză la grupa mică de vârstă, mai precis la sugari și la copiii de până la 5 ani, este cea care se manifestă prin vărsături, diaree și febră. Este o boală cu care trebuie să aveți răbdare.

Începe cel mai des cu vomă, care se repetă des în prima zi și scade în intensitate începând cu a doua zi, iar în a patra zi, practic dispare. În primele 72 de ore de la debut mai apare febră și diaree. Cam așa evoluează, cel mai des, această boală, însă poate evolua și fără vomă.

Ce facem?

➡Rehidratăm corect copilul (mai ales când sunt prezente toate 3 simptome: vomă, febră, diaree) cu soluție de rehidratare orală sau Borjomi degazată (apă alcalină cu aceiași electroliți ca Rehidron): 10-15 ml la fiecare 15-20 min (dăm frecvent și câte puțin, cantitățile mari de lichide sau mâncare o să le vomite) - până la dispariția simptomelor.
➡În cazul în care copilul refuză să mănânce și devine apatic, somnolent: diluăm Borjomi degazată (în acest caz este mai preferabil decât Rehidron) 1:1 cu Glucoză 5% și administrăm la fel ca în punctul 1 (organismul uman își face energie din glucidele din hrana pe care o mănâncă, iar dacă nu primește hrană, își face energie din propriile lipide, astfel apar corpii cetonici în organism ce agravează starea copilului), astfel scădem acidoza metabolică din sânge (care apare în diaree) și îi dăm energie organismului - până la dispariția simptomelor.
➡Administrăm preparate de Zn pentru tratarea diareei cu doza: <6 luni: 10 mg Zn/zi ți >6 luni: 20 mg Zn/zi - 7-14 zile.
➡Scădem febra >38°C.

 

Sursa: facebook.com/KinderMedMD

Adaugă comentariu