Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Otita – câte tipuri de otită există și de ce apare această problemă

Otita – câte tipuri de otită există și de ce apare această problemă

De câte ori ați auzit: „mă doare aici” și v-ați văzut copilul ducând mâna la ureche? De câte ori bebelușul vostru plângea neîncetat, ducându-și mâna la ureche, fără să vă poată transmite care este durerea lui de fapt și ce îl supără atât de tare?

Cel mai probabil v-ați gândit că este vorba despre otită. Ați auzit de ea, ați mai trecut prin ea și vă întrebați de ce a apărut iar și iar…

Mai întâi trebuie să ne lămurim:

Ce este otita?

Otita este o infecție situată la nivelul urechii. Aceasta este cauzată de bacterii, determinând un disconfort mărit și o durere severă.

De câte tipuri este otita și de ce apare?

 

Există trei mari categorii de otită. Acestea sunt strâns legate de localizarea inflamației.

  1. Otită externă – în cazul otitei externe, infecția este situată la nivelul tegumentului ce învelește conductul auditiv extern si pavilionul urechii. Aceasta este determinată de germeni și apare în special vara, după înot. Cantitatea mica de apă, ce poate rămâne în ureche, în  urma înotului, este un loc propice pentru ca bacteriile să se înmulțească.
  2. Otită medie – este infecția cel mai des întâlnită la copii. Această infecție se localizeză la nivelul urechii medii – de unde și numele de otită medie. Copiii cu vârsta de până la trei ani sunt mai predispuși la a face otită, episoadele putându-se repeta de cel puțin 4-6 ori până la împlinirea vârstei de 6-7 ani.
  3. Otită internă – această infecție reprezintă inflamarea urechii interne. Acest lucru presupune inflamarea nervului auditiv și/sau a nervului vestibular. Această inflamație trebuie tratată cât mai repede, întrucât pot exista repercursiuni grave, cum ar fi pierederea auzului. De asemenea, o altă consecință a otitei interne netratate, poate fi apariția vertijului. Această afecțiune poate debilita pacientul pentru o perioadă de câteva zile, adică acesta se va simți slăbit și anemiat.

Durerea care persistă sau scurgerea lichidului din timpan sunt semne clare că este nevoie de un consult ORL cât mai repede.

Sursa: centruldepediatrie.ro

Share:

Articole recomandate