Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Pediatrul Mihai Craiu: 4 reguli care pot minimaliza riscul de transmitere a Covid-19 în școli

Pediatrul Mihai Craiu: 4 reguli care pot minimaliza riscul de transmitere a Covid-19 în școli

Medicul pediatru din România, Mihai Craiu a scris o postare despre deschiderea școlilor pe timp de pandemie. Acesta menționează că unele școli nu au riscuri mai mari de infectare decât spațiile publice sau centrele de agrement.

Câte ceva despre prejudecățile noastre de adulți vis-a-vis de începerea școlii.

Școlile dintr-o anumită comunitate nu vor avea riscuri mai mari de transmitere a noului coronavirus decât magazinele, mijloacele de transport sau locurile de agrement ale ACELEI zone. Dacă mergem la serviciu, la cumpărături sau la distracție atunci pot merge și copiii la școală, cu exact aceleași riscuri ca în alte locuri din acel oraș/sat.

Cum se poate minimaliza riscul?

1. Educând copiii mici, încă de acum, zilnic, prin exerciții practice, asupra spălatului corect pe mâini. Sau dezinfectatul cu soluții ce conțin minimum 60% alcool, folosind aceleași mișcări repetate 20 de secunde, ca la spălatul obișnuit.

2. Repetând practic modul în care trebuie să strănutăm (sau tușim) corect. În plica cotului și nu în palmă sau „la liber”  înspre ceilalți copii. Și trebuie subliniată interdicția atingerii feței, nasului sau gurii cu mâna nespălată/nedezinfectată. Danemarca, povestea de succes a deschiderii grădinițelor și școlilor încă din aprilie 2020, a implementat strict doar aceste reguli.

3. Păstratul distanței de 1.5 metri de orice persoană ce nu poartă mască. Pentru copiii mici există recomandarea de socializare în grupuri reduse, mereu cu aceleași persoane. Încurajați copilul dvs să se joace cu cei 3-4-5-6 prieteni, MEREU ACEIAȘI, în pauze. În Olanda numărul de elevi a fost redus la jumătate în fiecare clasă iar în Danemarca chiar mai mult. Finlanda nu a redus numărul de elevi dar a impus măști și a interzis socializarea între elevi din clase diferite.

4. Purtatul măștii de către toată lumea în interiorul școlii. Este o adevărată emoție incontrolabilă a majorității părinților români când vine vorba de mască! Nu vorbesc aici de adepții scenariilor conspiraționiste și de teoria ridicolă a „botniței”.

Ci de spaimele concrete:

a. Purtatul măștii produce hipoxie?!

Fals - există numeroase argumente contra (corpul medical poartă ore în șir mască, zilnic, fără a face hipoxie).

b. Purtatul măștii duce la acumularea de CO2 în organism, prin reinhalare?!

Fals - oxigenul și dioxidul de carbon au dimensiuni moleculare atât de mici încât trec nestingherite prin orice mască medicală, cu atât mai mult prin una artizanală, făcută acasă, pentru copilul dvs.

c. Copilul mic nu poate să poarte mască!! E imposibil... Aceasta e o prejudecată de adult. Dacă va alege copilul materialul care îi place (culoare, desen, ornamente, textură), dacă este masca făcută SPECIAL pentru el/ea, ca să îl apere de boli, o va purta. Putem să începem să purtăm masca împreună, părinte și copil, câteva zeci de minute zilnic, cât mergem împreună la cumpărături sau până la bunici. Atât cât ar ține o oră la școală.

Chiar și un copil cu vârstă mai mare de 2 ani poate purta mască, fără efecte adverse. Zice Academia Americană de Pediatrie.

d. Măștile sunt scumpe și copiii din medii defavorizate nu vor avea acces la ele?! Fals - masca de orice tip (NU NEAPĂRAT o mască medicală sau un dispozitiv medical de protecție) este suficientă pentru școală, deoarece rostul ei este acela de a-i apăra pe cei din jurul unui infectat asimptomatic de picăturile lui de salivă, picături ce conțin SARS-CoV-2. Spune Centers for Disease Control and Prevention.

Să dăm credit copiilor mici. Sunt mai complianți decât mulți adulți. Ei poartă cuminți, în scop de protecție, lucruri mult mai inconfortabile. Uitați-vă la poza de mai jos la o fetiță de 2-3 ani cu cască de protecție.

 

Nu zic că este ușor, nu zic că nu vor apărea cazuri de infecție COVID-19 în școli. Zic că trebuiesc găsite soluții individuale pentru fiecare zonă în parte.

Căci fără deschiderea școlilor vom produce „cicatrici ireparabile asupra viitorului copiilor noștri” - spune președintele colegiului britanic al medicilor pediatri (RCPCH). Poziție susținută de toți cei 4 ofițeri medicali, șefi ai UK (din Anglia, Scoția, Țara Galilor si Irlanda de Nord)!

Sursa: facebook.com/ Spitalul Virtual pentru Copii, foto simbol: stireadeiasi.ro

Share:

Articole recomandate