SFATURI: Cum sa cumperi în siguranţă alimentele pe timp de vară
- 2015-07-28
- 4589
Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor (A.P.C.) oferă consumatorilor o serie de sfaturi la achiziţionarea produselor şi serviciilor pe timpul verii. În primul rând trebuie respectate trei reguli generale de bază: să nu cumpere din locuri care nu le inspiră încredere, să nu cumpere produse de a căror calitate nu sunt siguri, să citească etichetele.
La cumpărarea alimentelor din magazine:
-verificaţi data durabilităţii minimale a produsului;
-verificaţi lista ingredientelor;
-verificaţi dacă este respectată temperatura la care trebuie depozitat produsul alimentar în magazin, respectaţi şi dvs această temperatură acasă;
-nu decongelaţi şi recongelaţi un produs alimentar dacă producatorul interzice această acţiune;
-nu cumparaţi alimente din locuri neautorizate.
La intrarea în unitaţile de alimentaţie publică nu uitaţi să acordaţi o atenţie deosebită stării de curaţenie din unitate
-verificaţi dacă în lista meniu sunt afişate cantitatea şi preţul produselor;
-analizati modul de prezentare a personalului de servire (echipamentul de protecţie, curaţenia mâinilor, prezenţa rănilor şi a zgârieturilor);
-verificaţi în lumină gradul de curaţenie al paharelor existente pe masă;
-analizaţi gradul de curăţenie a tacâmurilor;
-analizaţi organoleptic felurile de mâncare aduse, iar dacă aveţi suspiciunea de produs alterat, refuzaţi mâncarea;
-în cazul fripturilor, prezenţa unor zone "mai arse" poate masca un anumit grad de alterare a cărnii din care a fost preparată;
-deşi este greu de apreciat, în cazul în care aveţi de la început suspiciuni privind cantitatea netă a porţiei, refuzaţi produsul şi solicitaţi cântărirea acestuia;
Sursa: consumator.gov.md
Foto: rosannadavisonnutrition.com