Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Copilul tău refuză să mănânce? Sfaturi simple care te vor ajuta!

Copilul tău refuză să mănânce? Sfaturi simple care te vor ajuta!

Problemele legate de alimentație sunt des întâlnite în familiile cu copii. Fie că cei mici refuză să mănânce, fie că se alimentează selectiv, alegând doar anumite tipuri de produse, fie că mănâncă foarte mult, obiceiuri nesănătoase ce pot duce la mari probleme de sănătate. Nutriționista Elena Ozun a vorbit în cadrul unei întâlniri cu părinții, organizată de Parents League Moldova, despre cum să le creăm copiilor obiceiuri sănătoase în alimentație.

 

De ce copilul refuză să mănânce? Cum putem soluționa!

- Experiența neplăcută cu un anumit aliment. Adesea, impunând copiii să mănânce ceea ce nu le este pe plac (deși noi credem că e sănătos), îi creăm repulsie față de anumite alimente. Cel mai bine e ca atunci când cel mic refuză un anumit produs, să nu insistăm, ci să revenim cu el peste câteva zile, puțin câte puțin.

- Practici nepotrivite de hrănire la începutul diversificării. De exemplu, nu e bine să începem diversificarea cu fructe (care sunt dulci și gustoase), căci s-ar putea ca mai apoi copilul să refuze legumele. De asemenea, trebuie să evităm supraalimentarea copilului.

- Evenimente neplăcute în familie. Stresul, certurile, grjile resimțite de copil în familie îl pot face să refuze masa. Avem grijă de armonia din familie și de echilibrul emoțional al copilului!

- Cauză organică. Uneori copiii aleg mâncarea intuitiv, având intoleranță la anumite produse. Dacă copilul refuză mâncarea de mai mult timp și observăm și diferite simptome care ne pun în gardă, e bine să mergem la medic, pentru analize.

- Părintele nu este prezent emoțional când își hrănește copilul. Nu transformați masa într-o rutină sau un chin. Mâncați împreună cu copilul și savurați din plin alimentele, creați povești, oferiți-le informații. Prezentați mâncarea atractiv – și vizual, și verbal, și gustativ.

- Atitudinea incorectă a părintelui față de mâncare – fie ține diete prea stricte în permanență, fie are o obsesie pentru mâncare. Nu uitați: copilul acționează prin imitație. Oferiți-i un model corect și sănătos, atât când vine vorba de alimentați, cât și în toate celelalte.

- Sedentarismul. Adesea lipsa mișcării duce la lipsa poftei de mâncare. Găsiți o activitate plăcută împreună, care să vă pună în mișcare.

- Ați cedat prea rapid. Nu trebuie să fim prea insistenți și să obligăm copilul să mănânce totul din farfurie, dar nici să cedăm la prima linguriță de broccoli refuzată. Încearcă peste câteva zile din nou, schimbă tactica, dacă este nevoie.

Creați tradiții alimentare! Luați masa împreună cu toată familia, discutați despre mâncarea sănătoasă. Alegeți împreună alimentele de la piață, discutați, negociați și gătiți împreună. Dacă copilul este un pic mai mare, aranjați mâncarea atractiv în farfurie împreună, discutați despre „ce culori a mâncat azi” sau chiar creați un cont de instagram în care să plasați bucatele gătite împreună. Creați-vă un anumit regim, iar masa va deveni o plăcere, nu o obsesie. 

Foto: calmhealthysexy.com; Odoras.md

Share:

Articole recomandate