Ajută-ți copilul să învingă frica față de medic

Ajută-ți copilul să învingă frica față de medic

 

Ridică tricoul, deschide gura, arată limba, spune „aaaaaa”, închide ochii – sunt doar câteva dintre „comenzile” pe care orice copil le aude atunci când intră în cabinetul medicului, fie că e vorba de un control de rutină, fie că este adus la policlinică pentru un nou vaccin.

Puțini copii își păstrează calmul și buna dispoziție. De obicei, aceștia țipă sau plâng isteric de teama lui „nenea medic”. Ei caută salvarea în brațele mamelor, iar unele dintre ele, adesea, nu știu ce să facă pentru a-și „salva” micuții de oamenii în halate albe.

Unii medici susțin că, adesea, părinții sunt de vină că le insuflă celor mici această frică. De multe ori, pentru a-i „cuminți” pe copii, maturii îi sperie cu replici de genul „acuși te duc la nenea medic și el îți va pune o injecție”. 

Cum pot fi ajutați copiii să depășească frica provocată de vizita la medic?

Psihologii recomandă că mai întâi de toate, însăși mama trebuie să se debaraseze de frică și de îngrijorare în exces. Această stare se transmite copilului și situația riscă să scape de sub control.

Este bine să pregătiți copilul înainte de vizita la medic. Explicați-i foarte calm și clar, de ce mergeți la medic, ce se va întâmpla acolo, ce va spune și ce va face acesta. Nu-l mințiți că acolo, la medic, nu i se va întâmpla nimic. Asigurați-l că, orice s-ar întâmpla, îi veți fi alături și nu-l veți lăsa de unul singur. Cu cât îi veți vorbi mai clar și mai calm despre vizita la medic, cu atât mai sigur și mai liniștit va fi.

Totodată, vizita la medic poate fi simulată acasă. Împreună cu cel mic, puteți să îngrijiți un ursuleț bolnav, să-i explicați acestuia că, deși doare, injecția trebuie pusă.

Cu o atitudine binevoitoare și prietenească, îl puteți ajuta pe cel mic să învingă frica de medic. Ba mai mult, copilul va înțelege că medicul îi dorește binele și chiar vor reuși să se împrietenească.

 

Sursă foto: www.urbanlifestyle.ro 

Adaugă comentariu