Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

6 lucruri pe care le putem învăța de la familiile cu mulți copii

6 lucruri pe care le putem învăța de la familiile cu mulți copii

Absolut fiecare familie este diferită, fie că are un copil sau doi, fie că opt sau zece. Însă multe familii în care cresc mai mulți copii au anumite reguli, să le zicem așa, de la care pot învăța ceva util pentru ei și părinții a 1-2 copilași. În articol am decis să vă spunem despre câteva reguli ale familiilor cu mulți odorași.

1. Nu pot și nici nu se străduiesc să le creeze copiilor condiții ideale de creștere.

Toți părinții își doresc să aibă copii sănătoși, însă unii exagerează și își țin copiii în condiții de seră parcă – totul este sterilizat; fără animale; în încăpere căldură foarte mare etc. Însă specialiștii susțin că această grijă exagerată duce la formarea unei imunități scăzute la copii. Însă în familiile numeroase părinții nu au timp să se ocupe cu grija exagerată. Deseori nou-născutul trece prin brațele fiecărui frate mai mare și prinde de la aceștia tot felul de viruși și microbi, însă cu timpul acești copilași sunt mai rezistenți la diverse boli.

2. Este exclusă tutelarea excesivă.

Încercând să-și ferească odorașii de tot felul de pericole părinții deseori cad într-o altă extremă – tutelarea și controlul excesiv, ceea ce duce la dezvoltarea lor problematică, devin maturi infantili, dependenți. Însă părinții cu mulți copii nu au posibilitate fizică să-și controleze toți copiii și atenția părinților este împărțită astfel încât niciunul dintre pici nu este controlat în totalitate.

3. Nu fac lecțiile în locul copiilor.

Părinții cu 1-2 copii de obicei încep în clasa 1 să facă lecțiile împreună cu aceștia și să controleze întregul proces. Astfel copiii cresc cu idee că nu ei au nevoie de studii, ci părinții, și nu sunt motivați deloc. Desigur că și părinții cu mulți copii doresc ca picii lor să aibă reușite bune la învățătură, însă nu au când sta cu ei la măsuță și să facă orele. Astfel copiii învață să rezolve singurei problemele și să fie mai independenți.

4. Copiii învață să se ajute reciproc.

Într-o familie mare este imposibil fără ajutorul reciproc. De aceea părinții cu mulți copii îi educă astfel încât aceștia să se ajute unul pe altul. Dar o astfel de calitate este foarte bună pentru orice om, nu doar pentru cei care s-au născut și au crescut într-o familie mare.

5. Acești părinți știu a se relaxa.

Părinții cu mulți copii le par tuturor mai relaxați decât cei cu unul sau doi copii. Nu rareori puteți auzi o mamă cu 3 sau mai mulți copii cum spune: „Când aveam primul copil parcă nu reușeam nimic, acum însă sunt mult mai organizată”. Exact așa e și cu timpul de relaxare – părinții a mai mulți copii sunt mai „căliți” la năzbâtiile piticilor.

6. Părinții cu mulți copii știu a pune priorități.

Părinții din ziua de azi rareori se aventurează la mai mult de 3 copii. Dar bunicii noștri în mare parte au avut familii numeroase unde creșteau câte 5-7 sau chiar 10 copii. Am auzit o istorie în copilărie: o femeie cu 8 copii era întrebată când reușește să mănânce având atâtea guri flămânde de hrănit, la care ea a răspuns că înainte de a hrăni copiii se așează singură și mănâncă, deoarece apoi nu mai rămâne nimic. Unora le-ar părea că această mamă nu-și iubea copiii. Dar de fapt cred că ea a știut să pună corect prioritățile – o mamă sănătoasă și puternică va putea crește, îngriji și educa toți copiii săi. De aia era esențial ca ea să se alimenteze normal, mai ales având atâtea griji pe capul său. 

 

Informații: deti.mail.ru

Foto simbol: topmira.com; thefrisky.com; ivona.bigmir.net

Share:

Articole recomandate