Simptomele tuberculozei la copii. Măsuri preventive de bază

Simptomele tuberculozei la copii. Măsuri preventive de bază

Tuberculoza la copii este o mare problemă în practica pediatrică. Simptomele tuberculozei la copii nu au nimic specific și la fiecare stadiu al bolii au aspect diferit.  Prevenirea tuberculozei la copii include vaccinările și chimioprevenția.

Cu infecția de tuberculoză organismul uman interacționează cel mai des în copilărie. Mycobacterium tuberculosis (TMB) au metabolism complex, care le conferă o rezistență ridicată în mediul extern și corpul viu. Germenii TB intră în corpul copilului de multe ori aerogenic, și mult mai rar cu alimente contaminate, de la animale bolnave și prin piele. În 50% din cazuri sursele pacienților bolnavi de tuberculoză sunt rudele copiilor. Pentru un copil este periculos chiar și de moment contactul cu o persoană bolnavă.

Tuberculoza la copii începe când germenii acesteia ajung în organele externe respiratorii, iar mai departe în sistemul limfatic. În primele luni de la infestare copilul are simptome asemenea celor ale infecțiilor virale, dar nu va face febră și va rămâne activ.

Simptomele de bază sunt:

- înrăutățirea stării generale de sănătate;

- ridicarea nesemnificativă a temperaturii corpului;

- nervozitate și anxietate;

- pierderea apetitului;

- întârziere în dezvoltare, piele palidă;

- slăbiciuni și transpirație abudentă;

Dacă i se face proba Mantu (test de depistare a tuberculozei) în această perioadă, aceasta va ieși pozitivă.

Prevenirea tuberculozei la copii

Tuberculoza este o boală infecțioasă periculoasă, în trecutul nu prea îndepărtat era considerată incurabilă. Din cauza acesteia milioane de oameni au decedat. Vaccinarea obligatorie a copiilor și disponibilitatea de medicamente eficiente a dus la controlul infecției.

Principala măsură de prevenire a tuberculozei este vaccinarea. De asemenea se cere examinarea clinică atentă și tratamentul copiilor din focarele de infecție TBC; creșterea responsabilității parentale pentru sănătatea copiilor; formarea la copii unui stil de viață sănătos.

 

Foto simbol: youtube.com

Adaugă comentariu

Închide