Tot ce ar trebui să știi despre siropurile contra tusei înainte să le dai copilului

Tot ce ar trebui să știi despre siropurile contra tusei înainte să le dai copilului

Tusea poate fi foarte enervantă pentru un copil, mai ales pe timpul nopții, când nu îl lasă să se odihnească. Astfel, foarte mulți părinți iau în considerare administrarea de siropuri pentru a o combate. Dar, iată ce trebuie să știi despre siropurile de tuse.

Tusea productivă nu trebuie tratată cu siropuri

Când vine vorba de tratamente pentru tuse, trebuie să facem diferența între tuse uscată și tuse productivă sau moale. Tusea uscata nu rupe mucusul și este produsă, de cele mai multe ori, prin iritarea gâtului. Tusea productivă sau moale ajută la ruperea mucusului și la eliminarea acestuia, aspect foarte important în procesul de vindecare.

Tratarea tusei productive cu siropuri poate fi în detrimentul sănătății copilului, deoarece mucusul nu poate fi eliminat și astfel provoacă o obstrucție mai mare a căilor respiratorii.

Tusea uscată și persistentă ar putea fi tratată cu siropuri, la  recomandarea medicului pediatru, deoarece este o tuse foarte enervantă și îi provoacă mare disconfort copilului, pentru că-l împiedică să-și desfășoare activitățile.

Pediatrii insistă asupra importanței de a nu da copilului niciun sirop de tuse fără rețetă sau de a administra astfel de medicamente fără recomandări medicale. Și ar trebui să mai ții cont de niște lucruri.

Va trebui să evităm asocierea de reprimante de tuse cu antihistaminice și decongestionante și să reevaluăm situația dacă tusea persistă. Vom trata doar tusea uscată, fără secreții, cea care creează disconfort copilului, dar pentru o perioadă limitată de timp și nu micuțul cu vârsta sub doi ani.

Deși utilizarea de mucolitice si antihistaminice este larg răspândită, nu există dovezi științifice care să justifice utilizarea acestora. Vom recomanda lichidele ca fiind cele mai bune mucolitice. Singura indicație de antihistaminice ar fi la școlari și adolescenți care asociază rinosinuzita alergică, dar ar trebui să renunțe dacă nu apare o îmbunătățire în două săptămâni”, ne informează Societatea Spaniolă de Pediatrie și Asistență Primară.

Siropurile cu codeină, total interzise

Un amănunt foarte important face referire la folosirea siropurilor cu codeină, a căror administrare nu este recomandată copiilor sub 12 ani sau femeilor care alăptează, după cum avertizează Agenția Spaniolă pentru Medicamente și Produse pentru Sănătate.

Codeina este un alcaloid natural din subgrupa morfinei, fiind cel mai des utilizat opioid din lume și poate avea un efect devastatot asupra copiilor. Si asta din cauza faptului că, după trecerea prin ficat, codeina se transformă în morfină, dar la unele persoane această transformare are loc rapid, prezentând un risc mai mare de intoxicație.

Intoxicația cu morfină poate apărea la orice vârstă, copiii sub 12 ani prezentând un risc mai mare de reacții adverse, la fel ca și pacienții cu probleme respiratorii, indiferent de vârstă.

Metode pentru vindecarea tusei

Societatea Spaniolă de Pediatrie și Asistență Primară recomandă următoarele metode pentru ameliorarea tusei la copii:

- Hidratarea abundentă cu lichide calde;

- Spălări nazale frecvente cu ser fiziologic;

- Evitarea sobele care produc aer cald și uscat;

- Evitarea mediilor contaminate, în special expunerea copiilor la fumul de țigară;

După o afecțiune respiratorie acută, este recomandat ca cel mic să nu fie dus imediat la creșă/ grădiniță. Este bine să amâni revenirea în colectivitate cu câteva zile.

 

Sursa: copilul.ro; kp.ru

Adaugă comentariu