Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Un copil de 2 ani are greutatea unui școlar, deoarece părinții l-ar fi hrănit prea des cu făinoase

Un copil de 2 ani are greutatea unui școlar, deoarece părinții l-ar fi hrănit prea des cu făinoase

Un copil în vârstă de doar doi ani din Iași, România, a fost internat în Clinica de Gastroenterologie a Spitalului de Copii „Sf. Maria“, cântăreşte 25 de kilograme, aproximativ cât un copil de opt sau nouă ani. Medicii susţin că un copil de vârsta sa ar trebui să cântărească 11 kilogra­me, ceea ce înseamnă că are o greutate dublă faţă de cât ar fi normal. Potrivit Ziarului de Iași, cauza obezităţii în cazul său ar fi, pe lângă o predispoziţie genetică, şi faptul că foarte mult timp a fost alimentat necorespunzător.

Foarte mult timp a fost alimentat excesiv cu făinoase, polizaharide, iar ceea ce este paradoxal este faptul că el încă este alăptat. Într-un fel, creşterea lui în greutate a început în perioada în care era alimentat exclusiv cu lapte matern, ceea ce înseamnă că este posibil ca laptele mamei să fie foarte bogat în principii nutritive, vitamine, săruri minerale şi oligominerale”, au precizat me­dicii din cadrul clinicii.

Cu toate acestea, copilul nu a ajuns la spital din cauza greutăţii sale, ci din cauza unei insuficienţe respiratorii severe, care se manifesta asemenea unei crize de astm bronşic, la acest aspect contribuind şi reflu­xul gastroesofagian favorizat de presiunea abdominală crescută, după cum explică medicii. Pentru a putea ajunge la o greutate normală, acesta necesită un regim care să presupună reducerea dulciurilor, repartiţia meselor în porţii mici, în care o pondere mai mare să o aibă salatele, fructele şi le­gu­mele. De asemenea, medicii recomandă includerea sa într-un program de educaţie fizică.

Copilul este foarte inteligent, mult peste nivelul vârstei lui, are abilităţi de comunicare foarte bune, şi poate deveni un copil superdotat dacă familia respectă un regim în care să reducă substanţial derivatele din cereale panificabile“, au mai spus medicii ieşeni.

Medici ieşeni precizează că, într-adevăr, cazul este unul special, însă din păcate nu este unul singular, în ultimii ani obezitatea în cazul copiilor atingând cote alarmante. Conform unui studiu realizat recent, peste 50% dintre copiii români au grade variabile de supraponderabilitate, iar o trei­me dintre ei sunt obezi. Cauzele pornesc de la alimentaţia proble­matică, care include consumarea abuzivă de produse fast food, precum şi lipsa mişcării.

 

 

Foto simbol: silverstaruk.com

Share:

Articole recomandate