Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Află de ce nu trebuie să forțezi copilul să mănânce tot din farfurie

Află de ce nu trebuie să forțezi copilul să mănânce tot din farfurie

Dacă nu o să mănânci tot din farfurie, o să rămâi mic! Mai ții minte când îți spunea acest lucru mama ta? De cele mai multe ori, chiar și bunica!

Dintotdeauna părinții și-au obligat copiii să mănânce toată mâncarea din farfurie, însă acest lucru nu este deloc sănătos.

Experții spun că cei mici nu trebuie să fie forțați să mănânce. Ca oricare altă persoană, și copilul știe când are nevoie de mâncare și când este necesar să se oprească.

Dacă presăm constant copiii să termine mâncarea din farfurie, ei nu vor fi atenți la corpul lor, ci la ceea ce le impunem.

Julio Basulto, dietetician, nutriționist și autor al mai multor cărți, spune: „Nu trebuie să insistăm ca micuții noștri să mănânce ceva ce nu vor, mai mult decât vor sau mai repede decât pot. Dacă insistăm, vom obține doar rezultate negative.”

Să nu uităm de faptul că cei mici sunt niște copii. Așadar, dieta lor este diferită de a noastră. Stomacul lor este mai mic decât stomacul nostru și nu ne putem aștepta ca porțiile lor să fie identice cu cele ale adulților.

Ce se întâmplă când forțăm copilul să mănânce tot din farfurie?

Atunci când forțăm copilul să mănânce tot din farfurie, tot ceea ce facem este să îl determinăm ca el să respingă, de fapt, mâncarea. Când un copil mănâncă mai mult decât are nevoie, ar putea deveni supraponderal.

Care sunt comportamentele tipice pe care ar trebui să le evităm?

  • Amenințarea copiilor cu privarea lor de la o activitate care le place
  • Făcându-i să se simtă rău
  • Mințindu-i
  • Punând presiune asupra lor
  • Maltratarea lor psihologică.

Cum putem încuraja copilul să mănânce?

Acordă-i timp: Fiecare persoană mănâncă în felul și în ritmul său. Este important să înțelegi acest lucru și să nu pui presiune pe copil.

Oferă-i treptat alimente noi: Copiii ar trebui să se adapteze și să se obișnuiască cu fiecare aliment nou, treptat. Dacă îi oferi copilului multe alimente noi la aceeași masă, îi va fi greu să se obișnuiască cu ele. Copilul se va descurca mai bine dacă îi propui noi feluri de mâncare, încetul cu încetul, fără a-l obliga să mănânce tot de prima dată.

Evită distragerea atenției: ora mesei ar trebui să fie exclusiv pentru mâncare. Este de preferat să eviți televizorul și tot felul de jucării. În acest fel, copiii se vor concentra doar pe mâncare.

Mănâncă cu familia: este important ca cei mici să dobândească obiceiul de a mânca atunci când întreaga familie mănâncă. Participarea lor la masă le va îmbunătăți relația cu alimentele.

Evită dulciurile și alte gustări înainte de ora mesei: dacă îi oferi copilului gustări înainte de prânz sau cină, el va fi mai puțin dispus să mănânce ceea ce i-ai pregătit.

 

Share:

Articole recomandate