Istoria cafelei – curiozități și lucruri mai puțin știute despre cafea
- 2022-10-19
- 504
Cafeaua este al doilea cel mai comercializat produs din lume, după petrol, și a devenit un pilon al dietei moderne. Istoria cafelei se întinde din cele mai vechi timpuri și sunt multe legende legate de această băutură nelipsită din viețile celor mai mulți dintre noi, scrie libertatea.ro
Cafeaua este cultivată în întreaga lume și are o istorie de secole, poveștile despre ea mergând până la pădurile străvechi de cafea de pe Platoul Etiopian. Acolo, legenda spune că păstorul de capre Kaldi a descoperit pentru prima dată potențialul acestor boabe.
Povestea spune că oierul Kaldi a descoperit cafeaua după ce a observat că după ce a mâncat boabele unei plante, caprele lui au devenit atât de energice încât nu au vrut să doarmă noaptea. Kaldi a povestit descoperirile sale starețului mănăstirii locale, care a făcut o băutură cu boabele din pădure și a constatat că acesta îl ținea în alertă pe parcursul orelor lungi de rugăciune de seară. Starețul a împărtășit descoperirea sa cu ceilalți călugări de la mănăstire, iar cunoștințele despre boabele energizante au început să se răspândească.
Pe măsură ce vestea a ajuns spre est și cafeaua a ajuns în Peninsula Arabică și cafeaua a început o călătorie care avea să o aducă pe tot globul.
Indiferent de originea reală a cafelei, efectul ei energizant a făcut-o fără îndoială populară. În mod ironic, deși autoritățile islamice au declarat că băutura este amețitoare și, prin urmare, interzisă de Coran, mulți musulmani au fost atrași de ea ca înlocuitor al alcoolului, interzis și el de Coran. În ciuda amenințării cu sancțiuni severe, consumul de cafea s-a răspândit rapid printre arabi și vecinii lor și chiar a dat naștere unei noi entități sociale și culturale, cafeneaua.
Curiozități despre cafea
Astăzi, peste 2,25 de miliarde de cești de cafea sunt consumate în lume în fiecare zi. Cultivatorii plantează predominant specia Arabica. Deși mai puțin populară, Robusta are un gust puțin mai amar și conține mai multă cofeină. Există atât metode la cald, cât și la rece de extragere a aromei din cafeaua măcinată, iar conținutul de cofeină variază în funcție de varietatea boabelor și de metoda de preparare. În general, o porție de cafea instant Arabica conține aproximativ 70 mg de cofeină, în timp ce o porție de Robusta preparată poate conține 200 mg. Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume. Acolo se produce aproape o treime din cafeaua lumii. 54% dintre americani, cu vârsta peste 18 ani, beau cafea în fiecare zi. Cafeaua este al doilea cel mai comercializat produs din lume. Primul este petrolul. Doza letală de cofeină este de aproximativ 100 de căni de cafea. Anumite studii arată că atunci când este consumată echilibrat, cafeaua poate reduce riscul bolii Alzheimer, demenței și bolii Parkinson. Cetățenii orașului New York consumă de 7 ori mai multă cafea decât oamenii din orice alt oraș din Statele Unite. Prezența cafelei a jucat un rol la fel de important în stabilirea sclaviei în Cuba, ca și producția și vânzarea de zahăr. Așadar, istoria cafelei a avut și momente tumultuoase. Planta de cafea conține cofeină pentru a atrage albinele ca polenizatori, și în același timp, este un pesticid natural care paralizează și ucide anumite insecte care mănâncă planta.