8 mituri despre sterilet
- 2021-04-09
- 5726
Steriletul este un dispozitiv intrauterin (DIU) în forma literei T. Plasat în uter pentru a preveni sarcina, steriletul este una dintre cele mai utilizate metode de contracepţie. Totuși, există diferite mituri legate de folosirea steriletului (adică a dispozitivului intrauterin, numit și spirală).
Haideți să vedem care din acestea sunt adevărate și care nu.
- Steriletul NU duce la infertilitate. Odată înlăturat, femeia poate rămâne gravidă imediat.
- Steriletul NU cauzează cancer, ba din contra: scade riscul de cancer de endometru și cancer de col uterin.
- Steriletul poate fi utilizat de femei de orice vârstă, inclusiv și adolescente, doar trebuie estimat și exclus riscul de infecții sexual-transmisibile.
- Steriletul poate fi utilizat atât de femeile care au născut, cât și cele care nu au născut încă.
- Steriletul NU cauzează disconfort sau durere în timpul actului sexual, nici pentru femeie, nici pentru bărbat.
- Steriletul NU duce la apariția anomaliilor la făt, dacă femeia rămâne gravidă cu sterilet sau după înlăturarea acestuia.
- Steriletul, rar, dar poate duce la apariția bolii inflamatorii pelvine, doar în cazul când riscul pentru IST este crescut.
- Steriletul nu se mișcă prin corpul femei, el este amplasat în uter, deci mai departe nu migrează spre alte organe (de exemplu: creier, inimă, plămâni, etc.).
În concluzie, folosirea DIU ca metodă de contracepție poate fi utilizată mult mai larg decât credem și este sigur și potrivit în utilizare pentru aproape toate femeile.
Sursa: gyneco.md