500 de bebeluși născuți de mame surogat au rămas blocați în Ucraina din cauza coronavirusului
- 2020-05-18
- 3157
500 de bebeluși din Ucraina își așteaptă părinții care i-au comandat prin agențiile care le oferă cuplurilor infertile din vestul Europei posibilitatea de a apela la mame surogat. Un video de la o astfel de clinică din Kiev arată cum bebelușii plâng fără să îi consoleze nimeni.
Clinica unde au fost filmați copiii se promovează ca centru pentru reproducere umană asistată. O mamă surogat și implicit un copil costă în medie 9.900 de euro. În unele cazuri se poate ajunge și la 60.000 de euro, în funcție de serviciile care le se sunt oferite cuplurilor. Odată cu pandemia de coronavirus care a adus după sine și închiderea granițelor, părinții care au încheiat contracte cu aceste clinici nu au mai putut intra în Ucraina pentru a-și lua copiii.
Filmul postat de una dintre clinici, BioTexCom, pe rețelele de socializare vine ca o asigurare pentru părinți că bebelușii sunt bine, dar și ca o invitație să facă tot posibilul să ajungă în Ucraina și să îi ia acasă.
Ucraina este printre puținele țări unde se pot naște copii din mame surogat
Ucraina este țara cu cele mai multe mame surogat din toată Europa. Motivele pentru care sunt alese femeile de aici este că prețul este mult mai mic decât în alte state. The Sun, publicație din Marea Britanie, estimează că 500 de bebeluși „comandați” în Ucraina nu au mai putut fi luați de părinți din cauza pandemiei de coronavirus. Numărul lor nu poate fi aflat cu exactitate din cauză că multe dintre aceste afaceri păstrează o confidențialitate foarte mare în privința tuturor aspectelor, nedorind să ofere nici măcar cifre concrete.
Potrivit publicației, cuplurile care apelează la ucrainience pentru a le aduce pe lume bebelușii sunt din Marea Britanie, SUA, Italia, Spania, Franța, Israel, Germania, China, Mexic, România. Liudmila Denisova, politician, membru al Parlamentului din Ucraina, a recunoscut că există această problemă. „Filmul confirmă faptul că există această situație. Toți cei 46 de copii au fost născuți de mame surogat pentru părinți din diferite state ale lumii. Faptul că s-a ajuns aici arată că în Ucraina nu se iau toate măsurile necesare pentru a proteja drepturile și demnitatea copiilor. Țara mea a devenit un donator de ovule pentru străini, femeile dând naștere unor copii a căror soartă nu o putem controla”, a spus politiciana. Ea a cerut să se ia măsuri pentru a se reglementa această situație, pentru ca doar cetățenii ucrainieni să aibă acces la serviciile clinicilor de reproducere asistată.
„Fac apel la poliția din Ucraina, la Ministrul Sănătății, la Ministrul pentru Politici Sociale să ia măsuri imediate pentru a remedia situația copiilor născuți din mame surogat, pentru a evita cazurile de trafic de copii. Copiii noștri nu pot ajunge la traficanți!”, a spus Liudmila Denisova.
Pe de altă parte, Marina, o femeie care s-a recomandat pentru publicația britanică a fi administratorul hotelului unde sunt cazați temporar bebelușii, a spus: „Dragi părinți, sunt administratorul Hotelului Veneția. Bonele noastre au grijă 24 din 24 de copiii voștri. Petrec cu ei timp în fiecare zi, îi scot afară și le fac baie. Sunt 46 de copii în hotelul nostru. 4 dintre ei au fost aduși aseară de la maternitate. Părinții lor îi așteaptă în America, Italia, Spania, Mare Britanie, Franța, Germania, Bulgaria, România, Austria, Mexic și Portugalia. Pandemia de coronavirus face ca și pentru noi să fie greu, dar ne vor descurca”, spune femeia în film.
Ucraina este una dintre puținele țări unde donarea de ovule și reproducerea umană cu ajutorul unei mame surogat este posibilă, alături de Georgia și Kazakhstan.
Sursa: totuldespremame.ro