440 lei: suficient sau ridicol?

440 lei: suficient sau ridicol?

Prețurile din Republica Moldova galopează de la o zi la alta, necesitățile pentru îngrijirea copiilor, la fel. Iar îndemnizația minimă pentru îngrijirea copilului a fost recent majorată doar cu 40 de lei. În aceste condiții, cum se descurcă o mama cu un copil mic și o îndemnizație infimă?

Am făcut un calcul, pentru a încerca să înțelegem care sunt cheltuielile medii pentru îngrijirea unui copil și câte % din acestea sunt acoperite de îndemnizație.

Victoria este mamă a unui copil de 1 an și jumătate. A lucrat înainte de sarcină, așa că acum încasează 1000 lei lunar pentru îngrijirea copilului. Pe lună cheltuie aproximativ:

- lapte formulă – 3 cutii x 300 lei = 900 lei;

- scutece – în jur de 800 lei;

- terci pentru copii – 10 cutii x 50 lei = 500 lei;

- iaurt pentru copii – 200 lei;

- pentru consultații la medici și pentru medicamente, cheltuie aproximativ - 500 lei pe lună, în condițiile unui copilaș fără mari probleme de sănătate.

TOTAL: 2900 lei – bani necesari doar pentru igienă, alimentație și medicamente. Dar un copil are nevoie și de o hăinuță, o jucărie, o carte etc. În plus, mai are nevoie și de fructe, legume (pireuri din comerț), produse pentru baie ș.a.

În acest context, cum se descurcă o mamă neasigurată, care nu a lucrat înainte de sarcină și primește doar 440 lei pe lună? Aceasta are un deficit de aproximativ 1500-2000 lei pe lună și asta doar pentru asigurarea unor lucruri elementare de îngrijire a copilului.

În cazul copiilor de până la un an, cheltuielile pot fi la fel sau chiar mai mari, în dependență de modul de alimentare, natural sau artificial, și de starea de sănătate. Dar și în cazul mamelor care alăpteză, costurile nu se diminuează prea mult, căci ele trebuie să se alimenteze sănătos, ca să păstreze lactația.

Vă îndemnăm să scrieți în comentarii cât cheltuiți lunar pentru îngrijirea copilului și dacă îndemnizația pe care o primiți este suficientă.

Foto: i.huffpost.com

Adaugă comentariu