A intrat în curtea unui om pentru a-i lua cățeii. Povestea unei moldovence care salvează animalele nimănui
- 2019-04-01
- 4099
Potrivit unui studiu realizat de Medical News Today, persoanele care la începutul vieții intră în contact cu animalele, în special cu câinii, au un risc mai scăzut de a face astm. Dacă este să ținem cont de toate studiile în care este demonstrat efectul terapeutic al patrupezilor, atunci familia Burlacu din Peresecina nu ar trebui să se confrunte niciodată cu aceste probleme. Asta deoarece ograda acestora a fost mereu plină la propriu cu animăluțe, acestea având și niște povești impresionante. Unele găsite la gunoi, altele într-un râu poluat, iar cel mai interesant este că unii micuți erau aduși la poartă, știind că gospodarii nu vor rămâne indiferență și le vor găsi un nou stăpân, mai bun și grijuliu.
Zeci de patrupezi a adus în curtea sa Maria Burlacu, care este stăpâna micii Grădini Zoologice, precum spun vecinii. O femeie de meserie croitoreasă își aduce aminte cu tristețe de starea micuților găsiți și spune că nu-i vine a crede că un om poate fi în stare de așa ceva, să lovești fără milă într-un animal, apoi să-l duci de acasă sau să arunci puii de pisică noi-născuți într-o râpă.
„Din zecile de cazuri în care am salvat animăluțe, cel mai dureros a fost atunci când toamna târziu am găsit doi căței mici într-un râu din preajmă, unul era cu două lăbuțe în apa rece, iar cu celelalte se ținea de nămol, iar pe al doilea câinișor l-am găsit mort” povestește femeie cu inima blajină. Cățelușul a fost luat acasă, îngrijit, iar după ce și-a revenit i-a fost găsită rapid o nouă căsuță. De fapt, toți au acest traseu: găsit-luat acasă-îngrijit-dăruit.
Un moment pe care Maria l-a reținut și a emoționat-o a fost atunci când a găsit un cățeluș nou-născut și l-a luat acasă. Din curiozitate l-a dat la pisica ce fătase recent. Minunea s-a întâmplat în momentul când aceasta l-a acceptat și a început să-l hrănească. Așa s-a dezvoltat un cățel crescut de o mamă-pisică.
„Atunci am rămas perplecși, nu ne îndoiam de pisica noastră, însă când am fost pusă în fața faptului împlinit am lăcrimat. Nu știam în acel moment să mă duc să mângâi pisica, să-i duc ceva deosebit de mâncare în semn de mulțumire sau să stau doar să-i admir pentru a nu-i deranja”, a povestit femeia.
Dintre zecii de patrupezi salvați stăpânii casei au reușit să se atașeze în mod deosebit de unii dintre ei, și așa au devenit de-ai casei. Astfel, la moment curtea este bătătorită la propriu de către 19 lăbuțe. De ce 19? Pentru că motanul Snejok, care poartă numele datorită blăniței sale de un alb imaculat, are doar 3 lăbuțe, una i-a fost amputată după ce și-a prins-o într-o capcană pentru șoareci. Acum Snejok aleargă, se urcă prin copaci și adoră să prindă vrăbii.
Murzic este un alt pisoi, care a stârnit inițial râsete în hohote, pentru că nimeni nu s-a așteptat să găsească la poartă o sacoșă cu o pisicuță. Un mic tigru blănos cu ochi rotunzi și negri. „Când am văzut o pungă neagră în fața porții, credeam că a adus-o vântul și m-am dus s-o iau ca s-o arunc, când colo am auzit un mieunat. Când l-am văzut așa de mult mi-a plăcut de el, încât am hotărât să-l păstrăm” zice Maria. Acum Murzic este un motan grăsulean și cochet ce face parte din familie deja de șase ani.
Steluța este o pisică salvată din ghearele morții. După câteva zile de la naștere, mama ei a fost lovită de o mașină. A lăsat 4 pisoiași ce au fost crescuți cu lapte dat cu seringa. Din fericire toți au rezistat, iar de când au început să mănânce de sine stătător, au fost dăruiți.
Iubitoarea de animale spune că de cele mai dese ori postează fotografii pe rețelele de socializare cu animăluțele, iar noii stăpâni se găsesc imediat. „De multe ori plecăm cu pisicuțele și cățelușii la Chișinău. Mergeam în microbuz, deseori în picioare și cu ei la piept. Nu-i puteam lua în cutie sau sacoșă pentru că le era frică și făceau gălăgie” afirmă ea.
Caștanca este o roșcată ce preferă să lenevească la soare și să zâmbească. În urmă cu opt ani era mică, cu ochii castanii și neajutorată în fața unor copii, care o loveau fără milă. A fost adusă acasă, într-o stare deplorabilă, după ce a primit îngrijirile necesare, aceasta a rămas în familie.
Ea este mama-eroină din motiv că a avut grijă de un câinișor abia născut, care a fost găsit într-o pădurice din apropierea casei. Cel mic, crezând că e mama lui, a început să caute la ea lapte, iar cățeaua dacă nu fătase nu avea. Mare a fost mirarea când după două zile lui Caștanca i-a apărut lapte.
Tomiță este răsfățatul familiei. Se deosebește de ceilalți prin faptul că are energie exagerat de multă. Este selectiv cu persoanele care intră în curte, iar în caz că observă ceva suspect, mușcă. A fost găsit într-o casă în construcție cu mama lui și încă un cățeluș. Din cauza căldurii, mai multe insecte și-au făcut loc în pielea micuților și le-au creat răni. După mai multe intervenții, doar Tomiță a putut fi salvat.
„Riscam să am conflicte cu stăpânii. Am intrat în curtea casei în construcții și am luat cățeii. Mai bine să mă cert cu ei și animăluțele să fie sănătoase, decât să stau să aștept ca ele să moară, doar pentru că am vrut să fiu politicoasă și să văd de după gard cum se chinuie” .
Astfel de oameni ca Maria Burlacu trebuie susținuți. Bunătatea de care dă dovadă este una mai puțin întâlnite în zilele noastre. Iar de aceste calități se pare că profită mulți, dar ea nu se supără, spune că o face pentru liniștea ei sufletească.
„De fiecare dată când am un mic nou oaspete și caut să-i găsesc o nouă casă, discut întâi cu potențialul stăpân. Mă interesez de ce nu are animal de companie, ce s-a întâmplat cu cel pe care l-a avut etc. Am avut cazuri când nu am vrut să dau cățeluși la rude din motiv că ei îi țin legați cu o sfoară de un metru de la cușcă. La noi în familie cățeii niciodată nu au fost legați și eu optez pentru libertatea lor”, spune Maria Burlacu.
Foto: arhiva personală