Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Un moldovean brodează cu mărgelușe și pietricele și vrea să ajungă în Cartea Recordurilor

Un moldovean brodează cu mărgelușe și pietricele și vrea să ajungă în Cartea Recordurilor

 

Radu Ceban: „Broderia e ca și internetul – te așezi pe o oră în fața calculatorului, dar trec cinci”. L-am descoperit pe Radu Ceban în câteva grupuri de pe facebook „specializate” în arta broderiei. Ne-a surprins prin tablourile de diferite dimensiuni, pe care le brodează cu mărgelușe (biser) și cu pietricele. În plus, am început să-i urmărim sfaturile și recomandările pe care le oferă celor care, la fel, își promovează lucrările pe rețelele de socializare. I-am propus să ne povestească despre această pasiune a sa – destul de neobișnuită pentru un bărbat – și a acceptat. Iar atunci când am încheiat discuția noastră, am mai descoperit o pasiune de-a lui Radu: cea de a găti. Dar despre această vă vom povesti altă dată.

Vedeți mai jos ce ne-a povestit Radu despre pasiunile sale, despre planurile pentru viitor, precum și despre familia pe care și-a întemeiat-o acum câțiva ani.

 

Finanțistul care a îndrăgit broderia

Am 27 de ani și sunt originar din orașul Glodeni. Am o soție minunată, Irina, care este hairstylistă. De un an și 22 de zile, sunt un tată fericit al unei fetițe pe nume Armin. Am studii în domeniul contabilității și al managementului. Timp de 3 ani, am activat la Ministerul Finanțelor, în calitate de consultant al Direcției generale Trezoreria de Stat. De ceva timp mă aflu cu familia în Marea Britanie și lucrez la o fabrică de ciocolată. În timpul apropiat urmează să aplic la o universitate.

Pasiunea pentru broderie a apărut cu 8 ani în urmă. Am văzut la nişte prieteni de familie câteva broderii şi mi-am zis: „Ce-ar fi dacă aş încerca şi eu?”. Am brodat prima mărgelușă și am înțeles că este ceea ce-mi doresc să fac. Aşa a pornit totul. Prima lucrare a fost icoana noastră de cununie. Apoi a urmat un şir de lucrări cu diverse tematici, în diferite tehnici.

Cea mai mare motivație a mea ca să merg mai departe a fost aprecierea primită din partea iubitorilor de artă la expoziția de broderie din 2014, organizată de salonul Moldeco, la care lucrarea expusă de mine a luat premiul mare.

Adesea mi se spune că broderia este o pasiune pentru fete, dar pot afirma cu certitudine că această îndeletnicire nu este doar pentru femei, ci și pentru bărbați. Cunosc câteva persoane din România, bărbați, care brodează lucrări impresionante și cu mult mai calitative decât cele ale unor doamne. De asemenea, sunt și mulți meșteri din diferite țări pe care îi urmăresc și care, prin lucrările lor îmi dau inspirație și îmi insuflă curaj să continuu.

Frumusețea acestor tipuri de lucrări a fost primul lucru care m-a atras în lumea broderiei. Întotdeauna mi-a plăcut să creez ceva cu ajutorul mărgelușelor, a acului și a aței.

Am mai spus și cu alte ocazii că această îndeletnicire m-a schimbat și m-a făcut să mă îndrăgostesc de tot ceea ce înseamnă broderie. Am devenit mai calm, mai răbdător, mai echilibrat din punct de vedere emoțional și psihologic, mai ales acum, când a apărut în viața noastră Armin.

 

Soția – cel mai mare susținător

Când am început să brodez, unica persoană care mă susținea și-mi insufla încredere și putere să continui a fost soția mea Irina. Ceilalți oameni, când auzeau despre ceea ce fac, se uitau la mine cam sceptic, iar unii chiar râdeau și-mi ziceau că este o activitate pentru femei și nicidecum pentru bărbați. Cu timpul, când am început să brodez numeroase lucrări, părerile s-au mai schimbat și am devenit apreciat de foarte multă lume. Odată cu aceasta au început să apară și primii clienți. Astfel, balanța s-a înclinat spre partea celor care mă susțin în totalitate.

De obicei, broderiile mele ajung la persoane care iubesc și apreciază arta, care știu câtă muncă și efort se depune la o lucrare și care, nu în ultimul rând, oferă un preț real acestei îndeletniciri. Majoritatea lucrărilor au plecat la oameni de peste hotare, inclusiv Italia, Germania, Cehia, Canada, Federația Rusă, SUA etc.

Când am venit cu familia în Marea Britanie, prima valiză a fost umplută cu toate cele necesare pentru a-mi continua și aici activitatea în domeniul broderiei. Toate lucrările care vor fi efectuate aici vor fi scoase în vânzare pe piața din Marea Britanie, dar și din alte țări, prin intermediul internetului și al recomandărilor prietenilor și actualilor clienți. Sper, astfel, să-mi lărgesc aria și numărul de clienți.

În prezent, inițiez o colaborare cu un muzeu în incinta căruia aș dori să afișez unele lucrări care sunt abia în proces, cu tematica țării în care mă aflu.

În viitor vreau să-mi promovez creațiile în alte țări și să-mi organizez o expoziție de tablouri. De asemenea, visul meu este să prezint orașul New York noaptea, într-un tablou de 12 metri pătrați, care sper că va intra în Cartea Recordurilor.

 

Consilier pentru meșterițe

Mă străduiesc să fiu prezent şi activ pe toate grupurile de broderie. Practic, sunt la curent cu tot ce există acum în vânzare pe piaţa Republicii Moldova, cu tot ce iubesc să brodeze meşteriţele noastre. Desigur, le cunosc pe multe dintre femeile din Republica Moldova care brodează. O parte dintre lucrările mele sunt expuse pe pagina mea: facebook.com/embroiderybyraduceban.

Încerc să nu mă limitez doar la promovarea lucrărilor mele, ci mă implic și în diferite discuții unde se cer sfaturi, recomandări, opinii. Vă spun din start că nu dau sfaturi! Încerc să ofer doar recomandări. Printre cele mai importante s-ar enumera:

  • Evaluarea corectă a unei lucrări realizate integral şi aici mă refer la formarea corectă a preţului (pânza+materialele+timpul/orele lucrate+rama+livrare). Preţul unei ore nu trebuie în nici un caz să fie mai mic decât preţul mediu pe economie al unei ore. De altfel, meşterii/meşteriţele îşi vând timpul pe nimic. De aici apare şi problema principală a celor care brodează - că nimeni nu le apreciază munca. E un lucru firesc! Atâta timp cât nu ştim să ne apreciem pe noi înşine, ceilalţi nu ne vor aprecia nici atât.
  • Brodatul perfect pe faţă şi pe verso. Multe meşteriţe nu acordă atenţie sporită curăţeniei pe verso, explicând prin faptul că oricum clientul nu vede, fiindcă lucrarea o primeşte gata înrămată. La mine cel puţin, pe verso lucrările sunt într-o formă ideală.
  • Înrămarea corectă a unor tipuri de broderie, mai ales cea cu pietricele 3D-5D. Din păcate, şi mi-i foarte trist să o spun, la câte saloane am apelat pentru a înrăma astfel de lucrări, niciunul nu a făcut-o aşa cum am solicitat din start. Este o tehnică nouă apărută în Republica Moldova, care necesită o abordare aparte.
  • Păstrarea secretelor din domeniu.
  • Nu aş putea să nu menţionez şi lipsa inventivităţii şi cea a individualităţii unor meşteri. Moldovenii tare s-au mai învăţat să copieze, să fure pozele cu lucrările gata făcute şi să le posteze ca fiind ale lor personale.

Calcularea prețului unei broderii este, cred, cea mai dureroasă problemă pentru un meșter. Mulți nu știu să-și calculeze corect munca. Din cauza că mulți oferă lucrările la prețuri de nimic, se „strică” piața și mulți meșteri nu pot avea vânzări. Eu am norocul să nu mă confrunt cu această problemă, deoarece am prețuri corecte anunțate din start. Cui îi convine, achită, cui nu, merge la piață și cumpără un lucru ieftin, făcut de mântuială. La noi toți s-au obișnuit să aibă parte de un lucru frumos, doar că ieftin și să-l primească în câteva zile, ceea ce este ireal. În principiu, fiecare decide pentru sine, cum este corect și ce este mai bun.

Vorbind despre receptivitatea colegelor din domeniu, pot să vă spun că foarte puţine acceptă, împărtăşesc aceleaşi idei şi sunt de acord. O mare parte o iau drept critică. Nu mai spun de invidie şi ura pe care o poartă unele dintre ele pentru activitatea mea.

 

Pasiune transmisă copiilor: da sau nu?

Sincer vorbind, le voi da voie copiilor să-şi aleagă singuri calea în viaţă. Vor decide de sine stătător ce vor dori să facă. Eu îi voi susţine. Iar dacă vor tinde să cunoască această îndeletnicire, voi fi mereu gata să le ofer cunoştinţele mele în domeniu.

 

Vedeți mai jos doar câteva dintre lucrările lui Radu Ceban:

Înainte de a deveni tablou...

 

Broderii personalizate, din pietricele, tehnica 3D-5D

 

Foto: arhiva personală

Share:

Articole recomandate