Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Fetița lor practică scufundările din primele luni de viață. O familie nonconformistă din Moldova

Fetița lor practică scufundările din primele luni de viață. O familie nonconformistă din Moldova

O mămică nonconformistă, așa putem spune despre eroina acestui articol. Xenia Barabaș este originară din Chișinău, dar de câțiva ani locuiește în Rusia, în orașul Sankt-Peterburg, împreună cu soțul și minunata sa fiică pe nume Iuna. Unii ar numi acest stil de viață și educație “spartan”. Nu în sensul direct, dar cu anumite conotații...

De când a apărut pe lume fiica lor, părinții au decis că micuța trebuie să interacționeze cât mai mult cu natura. Astfel, aceștia practică scufundări împreună cu fiica lor de nici un an și nu sunt adepții vaccinării. Tânăra familie trece peste toate stereotipurile legate de medicină, astfel că și-au creat propriul lor stil de viață. Rudele și prietenii judecă viziunile și atitudinea lor față de creșterea copilului, folosind metoda călirii încă din primele luni de viață, alții însă, dimpotrivă.

 

Ați crescut în familii tradiționale, și totuși nu ați preluat modul de îngrijire a sănătății după acel model. De ce? De unde ați aflat despre acest stil de menținere și profilaxie a sănătății?

Am fost educată așa cum am fost ... Nu aveam cu ce să compar, creșteam ca toți copiii din jurul meu și eram fericită. Însă la o anumită vârstă, am început să identific cuvintele cheie care mă înconjurau „periculos, nu se poate, se interzice”. În așa mod cresc generații întregi. Îți este frică să mergi cu copilul mic la mare, să faci vreo mișcare când ești gravidă, ți-e frică când ieși de la medic, ți-e frică când copilul are febră etc.

Când m-am mutat în Sankt-Petersburg, am întâlnit mulți oameni care vorbeau altfel... Orice mămică, mai ales cu primul său copil, trăiește aceste frici. Dar, în afară de frică, mai este încredere în potențialul organismului uman, care știe să se autoregleze, apoi  încrederea în intuiția mamei, care e de sute de ori mai precisă decât unele recomandări ale medicilor. Este o conștientizare că tot de ce avem nevoie, ca să trăim fericiți și sănătoși, stă la dispoziția noastră 24/24 ore: aer, apă, soare, mișcare.  

Este o familie despre care s-au scris și cărți – Nikitinî. Ei își căleau copiii de mici, se ocupau cu exerciții fizice din primele zile de viață ale copilului. Aceștia le permiteau copilașilor să interacționeze cu obiectele casnice periculoase și aceștia creșteau mult mai sănătoși, fericiți, deștepți și puternici decât copiii obișnuiți. Există așa o ecuație simplă: copii fericiți = familie fericită= societate fericită. Fericiți, așa îi vreau să îi știu pe copiii mei, dar cu frică și limite asta nu este posibil.

Enumerați 3-4 puncte forte ale acestui mod de viață, căci presupun aspectele nu se referă doar la sănătate, ci și alimentație, educație ș.a.

Din start vreau să menționez că organismul e mult mai puternic și deștept decât credem. Să ne încredințăm forțelor lui de autoreglare. De exemplu, febra este un semn că organismul a început să lucreze, temperatura corpului ridicată este unul din elementele lucrului său. Dacă nu sunt alte semne ciudate în comportamentul copilului, unica ce poți face e să-i dai copilului să bea mai multe lichide și să-i fii alături, desigur.

Al doilea aspect: noi nu avem nevoie de acest număr infinit de medicamente precum se consideră acum. Afacerea farmacologică este una din cele mai puternice în lume. Și da, într-adevăr au fost create substanțe puternice care au salvat vieți, dar la astfel de medicamente se apelează doar în cazuri extreme. În cazul copiilor, ceea ce mă afectează mult sunt vaccinurile. E un fapt dovedit în țările dezvoltate că vaccinele nu au efect, ba chiar pot dăuna sănătății. Robert de Niro a avut de suferit din cauza asta, fiul său a devenit autist în urma vaccinurilor, și a făcut un film la aceasta temă. Eu cred în faptul că organismul copilului mic e infinit de puternic, misiunea noastră e să nu-i distrugem puterea cu factorii externi care par benefici. Aerul, apa, soare, mișcare - e suficient!

Al 3-lea moment ar fi: cu cât mai mult ne ocupăm de dezvoltarea fizică a copilului (exerciții fizice, exerciții de motricitate, pentru sistemul vestibular, audio exerciții, vizionarea imaginilor, culorilor) cu atât mai bine se va dezvolta copilul (din toate punctele de vedere) și viața lui va avea o calitate maximă.

Cel de-al 4-lea, dar nu ultimul este că trebuie să ne inspirăm de la natură, de la strămoșii noștri, de la bunei, și să încercăm să fim cât mai aproape de iarbă, soare, mâncare simplă și naturală, îmbrățisări. În așa familii medicul nu are ce căuta. Să facem lucrurile din dragoste pentru copil nu din frică. Simțiți diferența?

Cum reacționează familia și cei din jur atunci când află detalii despre acest mod de îngrijire a copilului?

Medicul nostru chiar a recomandat călirea fetiței mele. Metoda precum scufudatul nu toți o acceptă, dar în așa oraș ca Sankt-Petersburg aceasta nu uimește tare. Părinții nu prea agreează faptul că rar mergem la medic, dar văd că copilul e puternic și sănătos, și nu zic nimic.

De la ce vârstă se pot aplica primele tehnici de asa zisa imunizare fără medicamente?

De la vârsta «minus, minus». Așa numesc eu vârsta când copilul nici nu își planifică locul în burtică. Primele tehnici încep de la părinții, care duc un mod conștient și sănătos de viață. Copiii învață de la părinți chiar din burtă.

În condițiile noastre, când gadgeturile, sistemul și societatea dictează niște reguli, e posibil sa respecți sistematic "antrenamentele" nu doar în timp ce copilul e încă bebeluș?

“Condițiile de acuma permit accesul la informație, la cercetări științifice, la discuții între părinți, din care îți poți găsi calea de aur. Pentru că nu mai există reguli stricte, sunt multe sisteme, multe cărți, multe exemple – îți alegi ceea ce te inspiră, ceea ce va fi bine anume pentru copilul tău. Tu, ca părinte, singur decizi cum ai vrea să crească copilul. Cei din jur sunt doar persoanele ce vin cu recomandări...  și uneori se acumulează prea multe. Prea multă informație contradictorie, care te pune la dubii. Oricum îți găsești propria cale. Căci din amalgamul de informație citită, tu oricum o filtrezi prin cel mai sigur și înțelept organ – inima. Dar ea niciodată nu minte.”

Foto: arhiva personală

 

Share:

Articole recomandate