Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

(FOTO) Istoria de viață a unei tinere moldovence: Trei copii la 22 de ani și trai la limita sărăciei

(FOTO) Istoria de viață a unei tinere moldovence: Trei copii la 22 de ani și trai la limita sărăciei

Maria* a născut primul său copil la vârsta de 16 ani, când majoritatea colegilor săi absolveau gimnaziul. Acum, la 22 de ani, ea are deja trei fetițe și trompele uterine legate – o formă de contracepție permanentă. „Cei care mă văd pentru prima dată nu cred că am trei copii. Au impresia că sunt surorile mele mai mici”. Cu părul prins în codiță și îmbrăcată în pantaloni scurți, ar putea fi ușor confundată cu o elevă din clasa a șaptea, doar că demult nu mai merge la școală.

Pe Victor*, cel care avea să-i devină soț, l-a cunoscut pe când avea 15 ani. A rămas însărcinată la puțin timp după aceea. Pe atunci, nu știa aproape nimic despre metodele de contracepție și nici despre riscurile unei sarcini timpurii. „Cu mama, nu am discutat niciodată așa ceva. Îmi era rușine. Nici la școală nu am avut educație sexuală. Profesoara de biologie se incomoda să vorbească, așa că am trecut peste asta”, își amintește tânăra.

Fetele care rămân însărcinate și nasc la o vârstă fragedă sunt extrem de vulnerabile. Multe dintre ele renunță la studii și se ciocnesc de sărăcie. La fel, ele sunt mai predispuse riscurilor de sănătate. La nivel global, complicațiile din cauza sarcinilor și nașterilor timpurii reprezintă principala cauză de deces în adolescență.  

Maria, într-adevăr, a abandonat școala, chiar dacă îi plăcea să învețe și era printre elevii buni din clasă. Ea a avut și grave probleme de sănătate.

Prima fetiță a cuplului, Eugenia*, a venit pe lume acum cinci ani. Pentru că a născut prin cezariană, medicii au sfătuit-o să aștepte cel puțin trei-patru ani până la următorul copil. „Mi-au spus să mă protejez, pentru că nu am voie să nasc, dar nimeni nu mi-a explicat cum anume”.

Își amintește că, imediat după naștere, i-a fost administrat un preparat injectabil, o metodă  de contracepție care durează trei luni. Atunci când a trebuit să meargă la medic pentru o nouă doză, și ea, și soțul au renunțat, iar bani pentru alte anticoncepționale nu aveau. Așa că, la scurt timp, a rămas însărcinată din nou și curând s-a născut Ana*. Peste încă un an și jumătate, a venit pe lume Galina*. Toate nașterile au fost prin cezariană, lăsând-o din ce în ce mai slăbită.

Am ajuns să cântăresc 48 de kilograme. Am slăbit foarte mult după fiecare naștere. La a treia sarcină, medicii erau foarte alarmați și se temeau că voi muri. Mi-au propus să renunț, dar nu am fost de acord. Le-am spus că voi naște copilul cu riscul propriei vieți”, spune Maria.

Astfel, după a treia naștere și o lungă discuție cu doctorii, Maria a decis să aleagă sterilizarea feminină, care constă în legarea trompelor uterine, o formă de contracepție permanentă. Acum, nu mai trebuie să se gândească la sarcini nedorite, deși problemele ei nu se încheie aici.

Familia se descurcă greu, pentru că soțul are un salariu mic, care abia de le ajunge pentru mâncare și scutece, de aceea în casa lor nu vezi nici jucării, nici cărți pentru copii.

Ziua Mariei se împarte între cele trei fetițe și treburile casnice – hrănește copiii, cară apă de la fântână, spală rufe, gătește și face curățenie.

Cât mama e ocupată cu treburile casnice, Eugenia, de 5 ani, are grijă de surorile mai mici. Deși ar fi trebuit să frecventeze grădinița, ea stă acasă și nu cunoaște nici lucrurile elementare, cum ar fi culorile sau zilele săptămânii.

Eugenia îmi spune des că vrea să meargă și ea, cu ceilalți copii, la grădiniță, dar nu o pot da acum. Nu avem hăinuțe și nici nu ne permitem să cumpărăm. Poate va merge, dar mai târziu”, zâmbește trist femeia.

 

Istoria Mariei nu este unică în Moldova. Anual, în țara noastră, circa 2500 de fete adolescente devin mame. În același timp, 17% dintre femeile de vârstă reproductivă (15-49 de ani) nu dispun de mijloace de contracepție, chiar dacă nu planifică o sarcină. Cea mai mare nevoie nesatisfăcută de mijloace de contracepție predomină în rândul femeilor tinere, a celor sărace și din mediul rural, arată datele Centrului de Cercetări Demografice.

 

Update:

Multe dintre voi v-ați pătruns de povestea acestei mame și ați manifestat dorința să o ajutați. Noi am contactat echipa UNFPA Moldova, care a aflat istoria acestei familii, ca să vedem cum o putem ajuta. În context am primit informația de ce are nevoie urgent familia, care trăiește la limita sărăciei, iar timpul rece le complică și mai mult viața.
 
Necesități urgente:
Lemne, cărbune, un reșou electric până rezolvă problema cu soba; (în acest caz au nevoie de bani în special pentru a procura cele necesare)
 
Plapume de iarnă, lenjerie de pat;
 
Încălțăminte de iarnă și toamnă pentru fetița de 2 ani;
 
Îmbrăcăminte de iarnă pentru fetița de 5 ani;
 
Căciulițe și fulare pentru toți trei copii.
 
Haine de iarnă pentru mamă – are circa 45 kg și cam 150 cm.
 
Cei de la UNFPA Moldova pot să vină să ia donațiile de la redacția noastră. Dacă cineva dintre voi poate dona ceva dintre cele necesare, noi le colectăm la redacție și apoi le zicem celor de la UNFPA să vină să le ia.

 

Istorie: moldova.unfpa.org

Share:

Articole recomandate