Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Începe campania de vaccinare împotriva gripei. Află cine poate beneficia

Începe campania de vaccinare împotriva gripei. Află cine poate beneficia

 

Campania de vaccinare împotriva virusului gripal va începe din data de 14 decembrie. Potrivit Ministerului Sănătății, cele 200 mii de doze de vaccinuri antigripale, oferite cu titlu de donaţie de Centrul pentru Vaccinuri Echitate, SUA, vor ajunge în țară pe 13 decembrie.

Astfel, persoanele aflate în grupurile cu risc sporit de îmbolnăvire trebuie să se adreseze la cabinetele medicului de familie și să solicite vaccinarea gratuit. Vor fi imunizați prioritar bolnavii de maladii cronice, lucrătorii medicali, trupele de carabinieri și grăniceri, reprezentanții Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, copiii din orfelinate, persoanele din azilurile pentru bătrâni, angajații din instituțiile de asistență socială ș.a., cu excepția copiilor sub 9 ani. Celelalte persoane pot cumpăra vaccinul din farmacii, cu prescripție medicală.

Seroprotecția împotriva virusului gripal se obține într-un interval de 2 săptămâni de la vaccinare. Durata imunizării post-vaccinale în mod obișnuit este cuprinsă între 6 – 12 luni.

Amintim că în 2016, pentru prima dată, Ministerul Sănătății a revizuit statutul de copil asigurat din Fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală. Începând cu 1 octombrie 2016 toți copiii până la vârsta de 18 ani beneficiază de medicamente gratuite, inclusiv tratament specific antiviral gratuit. Prin urmare, îndemnăm părinții, la primele semne de îmbolnăvire ale copilului, să se adreseze la medicul de familie sau la medicul pediatru pentru obținerea unei rețete gratuite pentru medicamentele antivirale. 

Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente metode de profilaxie împotriva virusului gripal. Pentru a preveni îmbolnăvirea se mai recomandă  alimentația bogată în fructe și legume, mișcare în aer liber, evitarea contactului cu persoanele bolnave și aglomerațiile.

Precizăm că numărul bolnavilor prin gripă este cu mult sub pragul epidemic. În săptămâna 48 (28.11.16-04.12.16), morbiditatea prin infecţii acute ale căilor respiratorii superioare a constituit 183,7 cazuri la 100 mii populație, pragul epidemic fiind de 311,19 cazuri la 100 mii populație, notează Ministerul Sănătății al Republicii Moldova. 

Foto: sfatulparintilor.ro

Share:

Articole recomandate