Grădinița și școala în Danemarca, din spusele unei moldovence care s-a mutat cu familia în această țară

Grădinița și școala în Danemarca, din spusele unei moldovence care s-a mutat cu familia în această țară

Cristina Frunza, membră activă a comunității Părinți solidari, a oferit mai multe detalii despre grădinița și școala din Danemarca. Vă oferim integral mesajul acestei mame care a fost publicat pe pagina Părinți Solidari.

În toamna anului 2018 am luat decizia de a pleca din țară pentru un viitor mai bun copiilor mei, din motivul dezamăgirii, vedeam că nu pot schimba multe în sistem mai mult din cauza părințiilor, tare greu să schimbi mentalitatea oamenilor de a lupta corect și nu prin corupție. Țara în care ne aflăm e DANEMARCA.  Am să vă descriu ce am cunoscut în sistemul lor de învățământ.

Voi începe cu grădinițele:
Achitarea maxima la grădinița de stat e de 240 de euro, suma scade în dependență de câți copii sunt în familie și ce venit are familia.
Alimentația: în fiecare grădiniță decide comitetul dacă să fie mâncare preparată în incita grădiniței (e o sumă adăugătoare) sau copiii vin cu pachet de acasă, unde sunt interzise dulciurile, obligatoriu să fie fructe, legume și sandwich-uri.
Activități: obligatoriu copiii zilnic au plimbări afară la aceeași oră chiar de afară plouă sau ninge. Afară sunt duși des la plimbări chiar prin diferite cartiere, zoo, teatru etc.,cu busul ce aparține grădiniței dat de primărie. În rest au tot ca la noi desenul, cântece, poezii și distracții .
Mobilier: e simplu și nici un fel de mobilă luxoasă (aceste grădinițe sunt frecventate și de copiii milionarilor).
Orarul: de la 6.15 -17.00. Sunt grădinițe și până la 21.00 pentru părinții ce au program mai mult de ora 17.00.
O dată în săptămână copiii strâng gunoi în pădure, ca să învețe de mici să păstreze curățenia.
 

Acum despre școală:
Noi la moment frecventăm o școală specială pentru copiii ce sunt noi veniți în țară, pentru a pune mai mut accent pe învățarea limbii daneze. Doar în această școală are teme pe acasă - 4 exerciții la matematică de 2 ori în săptămână și limba daneză, în școli obișnuite nu au teme pe acasă.
Părinții ce au program devreme la serviciu au ocazia de a lăsa copilul la școală la ora 6.30  și până la 17.00 sau solicită prin cerere că au nevoie de taxi să ia copilul și să-l aducă acasă, achitare transportului este de primărie.
Alimentația e cu pachet de acasă, la fel ca la grădiniță.
Pauza dintre lecții e de 45 min.
Nu există nicio formă școlară.

La grădiniță și școală copiii sunt obligați să aibă în dulap combinezon rezistent la ploaie sau special de iarnă, cizme (din motivul că nu contează vremea de afară, copiii oricum ies și pot să se joace și în băltoace.


 

În privința corupției:
Aici părinții nu dau nicio floare cu nicio ocazie, se consideră lingușeală și se uită urât la asta, se acceptă un mic cadou la absolvirea instituției.
Ziua copilului: se acceptă un tort sau pizza pentru a deservi colegii și colegii îi pregătesc un mic cadou făcut de ei pentru aniversar.
Atât la grădiniță, cât și la școală, copiii nu cumpără nimic din rechizite, absolut nimic, doar ghiozdan și penar.
Am 3 copii, în acest caz achit în jur de 100 de euro pentru toți.
 

Sursa: facebook.com/parintisolidari

Adaugă comentariu