Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Nu reușești să concepi un copil? Iată 5 pași de a-ți crește fertilitatea fără medicamente

Nu reușești să concepi un copil? Iată 5 pași de a-ți crește fertilitatea fără medicamente

Dacă încerci de ceva timp să rămâi însărcinată, dar fără succes, nu te lăsa pradă dezamăgirii și nici nu te grăbi cu tratamente lungi, costisitoare și nu tocmai plăcute de fertilitate. În medie, conceperea unui copil poate să dureze până la 6 luni sau chiar un an, timp în care poți încerca și alte metode pentru a crește șansele de a rămâne însărcinată.

Milioane de femei din întreaga lume au probleme cu nivelul de estrogen, insulină, cortizon și adrenalină, iar fluctuațiile acestor hormoni sunt cauzate de probleme intestinale, stări inflamatorii constante, nivelul ridicat de stres și mediul toxic.

Dacă te numeri și tu printre ele, poți încerca pașii de mai jos pentru a-ți regla fonul hormonal și posibil nici nu vei avea nevoie de implicarea specialiștilor în fertilitate pentru a deveni mămică.

1. Mănâncă grăsimi sănătoase. Multe femei renunță complet la grăsimi pentru a fi mai suple, însă acest lucru poate dăuna fertilității. Explicația este simplă: corpul nostru are nevoie de o varietate de grăsimi sănătoase pentru a se păstra echilibrul hormonal. Fără aceste grăsimi, producția de hormoni încetinește, iar corpul începe să nu mai funcționeze corect. De asemenea, fără acizii grași din alimentație, corpul nu poate absorbi anumite vitamine și minerale vitale pentru producția de hormoni, iar aportul de acid folic și fier riscă sa fie prea mic.

Așa că uită de cartofii prăjiți, de margarină și de anumite tipuri de chipsuri și biscuiți. În schimb, poți mânca în voie ton și somon, care conțin grăsimi bune, ulei de cocos, avocado sau unt.

2. Echilibrează aportul de acizi grași Omega-3 și Omega-6 pentru a evita stările inflamatorii. Evită Omega-6 din uleiul de porumb, de soia, de alune, de bumbac, de floarea soarelui și toate alimentele prăjite în acestea. Apelează cu încredere la peștele de apă sărată, semințele de in, de chia, nuci și produse animaliere, precum și la suplimente cu ulei de pește, surse importante de Omega-3.

Raportul ideal de Omega-3 și Omega-6 este de 1-1, iar atunci fertilitatea va crește pe fondul scăderii nivelului de cortizol.

3. Ai grijă la aportul de Vitamina D. Aceasta nu este doar o vitamină, ci un hormon responsabil cu reducerea inflamațiilor, cu prevenirea depresiei și esențial pentru fertilitate. Lipsa de vitamina D poate afecta sistemul imunitar, secreția de insulină, inima și tensiunea arterială, dar și dezvoltarea creierului și a fătului, la gravide. Stai cât poți de mult la soare (cel puțin 20 de minute pe zi). Iar dacă nu se poate, apelează la suplimente cu Vitamina D3.

4. Fă cât mai multă mișcare. Cu cât ai o activitate fizică mai intensă, cu atât ai mai multe șanse să rămâi însărcinată. Mișcarea fizică normalizează funcțiile organelor și secreția de hormoni, pe lângă faptul că reduce anxietatea, reglează secreția de insulină și ține departe depresia.

5. Ai grijă să dormi suficient. Prinși în vâltoarea agitației de zi cu zi, reușim să dormim, în cel mai bun caz, 6 ore pe noapte. Adică insuficient pentru o femeie care speră să rămână însărcinată. Explicația? Din cauza privării de somn hormonii pur și simplu o iau razna.

În timpul somnului corpul nostru se reface și se reglează secreția de hormoni de fertilitate precum progesteronul, estrogenul, hormonl luteinizant (LH) și hormonul de stimulare foliculara (FSH).

Somnul este crucial si pentru secreția de leptină, hormon care influențează ovulația, dar și de cortizol, care crește prea mult atunci când dormim puțin și prost, ceea ce se transformă în anxietate, stări inflamatorii, niveluri ridicate de insulină și slabe șanse de a rămâne însărcinată.

 

Sursa: copilul.ro; kolobok.ua

Share:

Articole recomandate