3 pași pentru stimularea încrederii în sine a copilului

3 pași pentru stimularea încrederii în sine a copilului

În momentele în care copiii se simt bine în mediul lor au tendința de a deveni fericiți si creativi. Respectul și încrederea de sine nu vin, însă, de pe o zi pe alta. Iată 3 sfaturi pentru a-l ajuta pe cel mic să aibă încredere în ceea ce face:

1. Învață-l să înfrângă obstacolele

Ai remarcat de ceva vreme că copilul are talent la desen și devine interesat de tot ce ține de culori, materiale, realizări artistice? Înscrie-l la un curs de specialitate pe care-l consideri interesant pentru el. Fii pe fază și urmărește și alte evenimente de acest gen. Copilul va învăța multe lucruri, va experimenta diverse tehnici și va căuta să-și îmbunătățească performanțele. Astfel, va ajunge să-și cunoască limitele și să le depășească.

2. Învață-l să observe și apoi să acționeze

Mulți copii, când ajung în parc, văd mai multe grupuri de copii jucându-se împreună și vrea să facă parte și el dintr-unul, apropiindu-se de cel care este mai aproape de el. Tema ta, ca părinte, este să-l înveți să observe prima dată ce se întâmplă în jurul lui, să privească cu atenție ce fac toți copiii din prejma sa și să aleagă activitatea care crede că-i va plăcea mai mult. Ajută-l să se integreze în grupul ales. De exemplu, spune-i că nu este întotdeauna o idee bună să întrebe alți copii „Pot să mă joc cu voi?”. Astfel îi va întrerupe din jocul lor, iar unii dintre ei vor zice automat „Nu!”. De exemplu, dacă copiii se joacă cu mingea, învață-ți copilul să aștepte ca mingea să ajungă în zona lui și să o arunce copiilor așa cum se joacă ei în momentul respectiv – cu picioarele sau cu mâinile. Astfel, va intra mult mai ușor în joc sau chiar fiind invitat de ceilalți.

3. Ajută-l să-și recunoască singur calitățile

În loc să-l lauzi mereu când este de față, mai bine îi spui simplu: „Mi-a plăcut cum ai procedat în acea situație. Te simți mândru de tine?”, încurajându-l să-ți spună ce a făcut pentru a reuși. Astfel, copilul va vorbi despre capacitățile sale, le va asocia cu realizările și va căpăta încredere de sine.

 

Informații: utilecopii.ro

Foto simbol: paidagogos.com

Adaugă comentariu