Ce faci dacă cel mic e nemulţumit de cadoul primit sub brad
- 2016-12-27
- 5574
Suntem în luna cadourilor, perioada cea mai aşteptată de către copii. Cei mici îi trimit scrisori Moşului şi aşteaptă cadoul mult visat... Însă, se întâmplă ca unii copii să fie supăraţi şi dezamăgiţi, atunci când își văd darul. Asta dacă aşteptările lor nu sunt compatibile cu realitatea, dacă nu li se oferă exact ce şi-au dorit, sau dacă compară cadourile lor cu cele primite de alţi copii. De ce apar asemenea situaţii şi cum le putem media, ne-a vorbit psihologul Dorina Brânza.
Copilul este supărat pentru că nu a primit cadoul râvnit
Paradoxal, dar problema începe de la povestea care i-o spun părinţii despre Moş Crăciun. Dacă aceştia îi vorbesc despre un moş super-puternic care le poate realiza pe toate, atunci e şi firesc ca cel mic să aibă aşteptări mari, pe care părinţii nu totdeauna pot să le suplinească. “Varianta clasică e despre super-eroii pe care îi văd copiii la televizor şi în care aceştia vor să se transforme – omul păiangen, deţinătorul inelului magic etc. În acest caz, de datoria părinţilor este să îl aducă pe cel mic cu picioarele pe pământ, dar nu foarte brusc. Să îi explice că eroul Zoro a fost inventat de nişte oameni maturi şi că el nu există în realitate. Pot să le mai spună că, de exemplu, şi ei (părinţii) când erau mici visau să călătorească de pe o stea pe alta”, explică Dorina Brânză. "Vorbind despre Moș Crăciun și cadouri, de asemenea, copiii nu trebuie să creadă că le poate aduce orice de pe lume, ci să se învețe să aprecieze fiecare cadou venit de la Moș, ca pe ceva foarte special. Oferind copilului tot ce își dorește, riscăm să-i formăm o atitudine egocentrică, iar orice nemuțumire îi poate provoca frustrări. De aceea e bine sa le vorbim despre efortul care stă în spatele fiecărui cadou adus de Moș păstrând entuziasmul."
Atenția și iubirea pot înlocui cadoul?
Dacă copilul este nemulţumit de cadoul primit înseamnă că părinţii trebuie să îşi reevalueze atitudinea faţă de el, să îi acorde mai mult timp, atenţie, dragoste. “Mesajul acestei supărări este unul cu mult mai profund - Nu sunteţi părinţii perfecţi pentru mine. Nu mă iubiţi suficient de mult - spun indirect copii”, este de părere psihologul.
Situaţia poate fi salvată dacă părintele începe chiar de azi să îşi schimbe atitudinea. “În locul grijilor şi frustrărilor legate de cumpărarea jocului, păpuşii etc., pe care copilul şi le doreşte acum, caută să construieşti şi să creezi pentru copil momente de viaţă în care să vă găsiţi împreună şi să petreceţi util timpul. Dacă doreşti să îţi faci într-adevăr copilul mai fericit şi să contribui cu adevărat la creşterea lui psihologică, dăruieşte-i experienţe în care să fiţi împreună, ocazii de a vă bucura unii de ceilalţi şi de timpul petrecut împreună. Chiar şi prin 15 minute pe zi petrecute alături de copil, jucându-vă împreună, îi transmiţi mesajul clar, simplu şi sincer, că este iubit şi acceptat.”, adaugă Dorina Brânză.
Copilul îşi pierde imediat interesul pentru cadoul mult aşteptat
În acest caz, motive sunt două. Fie că cel mic nu şi l-a dorit cu adevărat, fie a fost vorba de un cadou pe care şi l-a dorit doar pe moment. “Eu văd pe acești copii ca fiind superficiali, care adună lucruri de care nu au neapărat nevoie, dar se simt bine pentru că le deţin. Este tipic societății consumeriste când a avea echivalează cu a fi - dețin multe lucruri, deci exist. Pierderea interesului vine și din cauza că copilull obține foarte multe jucării de la părinți, ceea ce poate provoca limitarea imaginației copilului, aceștea nefiind în stare să dezvolte jocuri noi cu jucării mai vechi. Ca o sugestie pentru asemenea situaţii, propuneţi-i copilului să aleagă o organizaţie de caritate sau o familie social-vulnerabilă şi să dăruiască propriile jucării faţă de care nu are nici un interes. Din păcate, mulţi copii ştiu despre Crăciun că e sărbătoarea cadourilor şi nimic altceva. Crăciunul a devenit comercial, latura spirituală a acestei sărbători fiind neglijată în totalitate”, completează psihologul.
Astfel, indiferent de cadoul primit sub brad, cea mai importantă lecţie pe care trebuie s-o înveţe un părinte “păţit”, este că, de fapt, copilul aşteaptă, prin intermediul obiectelor, atenţie, iubire şi acceptare.
Foto: static4.libertatea.ro