Riscurile deficitului de vitamina D și soluții de suplimentare în sezonul rece
- 2024-12-13
- 192
Riscurile deficitului de vitamina D și modalități de suplimentare în sezonul rece
În timpul iernii, zilele devin tot mai scurte și mai reci, ceea ce implică petrecerea unui timp prelungit în interior, reprezentând astfel un risc semnificativ pentru nivelul de vitamina D al organismului. Este crucial să știi cum să asiguri un aport adecvat de vitamina D în sezonul rece.
Este deosebit de important ca organismul tău să beneficieze de suficientă vitamina D, deoarece aceasta contribuie la protejarea împotriva osteoporozei, bolilor de inimă, cancerului, accidentelor vasculare cerebrale, Alzheimer, diabetului și hipertensiunii arteriale. Cea mai eficientă metodă de a obține vitamina D în timpul iernii este să petreci timp la soare, în măsura în care vremea o permite. Acest lucru poate fi însă complicat, mai ales că zilele de iarnă nu sunt dintre cele mai prietenoase.
Specialiștii recomandă să te bazezi pe expunerea la soare din timpul verii pentru a constitui rezerve mai mari de vitamina D în corp. Durata recomandată de expunere la soare într-o zi de iarnă este de 15 minute, cu mențiunea că acest aspect variază în funcție de culoarea pielii și momentul zilei în care te expui la soare.
Desigur, o altă opțiune viabilă o reprezintă suplimentele alimentare. Din păcate, există puține alimente care conțin vitamina D. Pentru a asigura un nivel optim de vitamina D, poți integra în dietă alimente bogate în această substanță. De exemplu, somonul (în special cel sălbatic), tonul, macroul, ciupercile și ouăle sunt surse excelente de vitamina D. O porție mică de somon îți furnizează 256% din doza zilnică recomandată a acestei vitamine esențiale. De asemenea, laptele de vacă, de soia, migdalele sau cocosul conțin vitamina D.
Carența de vitamina D afectează aproximativ 50% din populația globală. În cazul copiilor, un nivel scăzut de vitamina D poate duce la rahitism, o boală rară care afectează structura oaselor, determinându-le să devină mai moi și să se îndoaie.
La adulți, deficiența de vitamina D poate cauza osteomalacie, o afecțiune caracterizată de oase slabe, dureri osoase și slăbiciune musculară. În cazul unui exces de vitamina D, există riscul de hipercalcemie, care poate afecta densitatea osoasă, contribuind la formarea pietrelor la rinichi și interferând cu funcționarea inimii și a creierului.
Cantitatea de melanină din piele poate influența absorbția vitaminei D în corp. Cu alte cuvinte, cu cât ai o concentrație mai mare de melanină în piele, cu atât vei absorbi vitamina D mai lent de la soare.